Naučnici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

  Novi organ nazvan je interstitium, a naučnici vjeruju da će im pomoći u boljem razumijevanju širenja raka.

  Ono što se smatralo slojem vezivnog tkiva zapravo su odjeljci ispunjeni tečnošću [EPA - Ilustracija]

  Naučnici bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel u New Yorku otkrili su potpuno novi organ u ljudskom tijelu, koji bi im ubuduće mogao pomoći u boljem razumijevanju širenja raka, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

  Ono što se sve dosad smatralo slojem gustog vezivnog tkiva zapravo su nizovi odjeljaka ispunjenih tečnošću, koji su nazvani interstitium.

  Ti odjeljci koji predstavljaju novi organ se nalaze odmah ispod kože, a njima su, također, obložena pluća, crijeva, krvne žile i mišići, te oni tako tvore mrežu čvrstih i rastezljivih proteina.

  Veza s imunološkom reakcijom organizma

  Znanstveni tim koji stoji iza otkrića tvrdi da ti svi odjeljci vjerojatno služe za apsorbovanje udaraca i onda time i zaštite osjetljivog tkiva od oštećenja, objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

  Petros Benias i David Carr-Locke iz bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel su ugledali interstitium istražujući žučni kanal pacijenta u potrazi za znakovima raka.

  Ustanovili su da su sva dosadašnja ispitivanja ljudskog tijela previdjela interstitium, jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu traži isušivanje tečnosti, čime se zapravo uništava struktura tog organa.

  Samim tim, umjesto da se to identifikovalo kao tečnošću ispunjeni jastučići u čitavom tijelu, spljošteni odjeljci su smatrani samo slojem vezivnog tkiva.

  “Tokom biopsije je ta tečnošću ispunjena tvorevina uvijek izgledala kruto, no sad znamo šta je to zapravo i da se prostire po cijelom tijelu”, pojašnjava Neil Theise, patolog sa Univerziteta New York, koji su konsultovali gore pomenuti naučnici.

  Zamrznuto tkivo za obavljanje biopsije uzeto je od još 12 pacijenata i omogućilo očuvanje anatomije novopronađene strukture.

  Nove metode testiranja na karcinom

  Shvatili su, takođe, da tečnost iz interstitiuma otiče u limfni sistem, odnosno u mrežu žila koje provode limfu, a to je povezano s imunološkom reakcijom organizma.

  S obzirom na to da omogućuju brži prolaz tečnosti tijelom, međusobno povezane stanice vjerovatno imaju tu nuspojavu da pospješuju širenje karcinoma tijelom.

  Naučnici vjeruju kako će pomoću ovih saznanja otkriti nove metode testiranja na karcinom, prenose mediji.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 8 = one