More

  Naučnici otkrili fantastičan način da iskoriste talog od kafe

  - Advertisement -

  Istraživači sa australijskog univerziteta RMIT, otkrili su da bi mogli da proizvedu beton koji je 30 odsto jači obradom i dodavanjem ugljenisanog taloga kafe u mješavinu. Njihov novi recept mogao bi riješiti više problema u isto vrijeme.

  Svake godine svijet proizvede nevjerojatnih 10 milijardi kilograma otpada od kafe. Većina završi na odlagalištima.

  “Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emitira velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid, koji pridonose klimatskim promjenama”, objašnjava inženjer Rajeev Roychand sa Sveučilišta RMIT, piše Science Alert.

  Organski proizvodi poput taloga od kafe ne mogu se dodati izravno u beton jer propuštaju hemikalije koje slabe čvrstoću građevinskog materijala. Stoga je tim, koristeći niskog nivoa energije, zagrijao talog od kafe na više od 350°C (oko 660°F) dok joj je uskraćivao kisik.

  Taj proces naziva se piroliza. On razgrađuje organske molekule, što rezultira poroznim ugljenom bogatim ugljikom koji se naziva biougljen, koji može stvoriti veze s cementnom matricom i time se ugraditi u nju.

  Rezultati su bili iznenađujući: beton s 15 posto sedimenta, koji je zagrijan na 350 stepeni, imao je čvrstoću povećanu za 30 posto. Eksperiment je imao dvije velike prednosti, prva je bila povećana čvrstoća građevinskog materijala, a druga prednost je ekološka, ​​jer talog kafe može zamijeniti pijesak, što s vremenom može dovesti do manjeg vađenja pijeska i ugrožavanja okoliša.

  Roychand i kolege također su pokušali pirolizirati talog kafe na 500°C, ali nastale čestice biougljena nisu bile tako jake.

  Istraživači upozoravaju da još uvijek moraju procijeniti dugoročnu trajnost svog cementnog proizvoda. Sada rade na testiranju kako se hibrid kafa-cement ponaša u ciklusima smrzavanja/odmrzavanja, upijanju vode, abrazijama i mnogim drugim stresorima.

  Tim također radi na stvaranju biougljena iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad. “Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uvelike smanji količina organskog otpada koji odlazi na odlagalište”, kaže inženjerka RMIT-a Shannon Kilmartin-Lynch.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  6 × one =