More

  Naučnici: Budućnost bez ratova nije izvjesna

  Tek ako globalni mir potraje još 100 do 140 godina, bit će osnova za zaključak da se čovječanstvo promijenilo, pokazuju analize.

  Statistička analiza historije ratovanja još ne daje nade čovječanstvu da je naučilo lekcije i da se neki veći ratni sukob ne može da očekuje u budućnosti, pokazuje američko istraživanje objavljeno na Science Advancesu, prenosi Otisak.ba.

  Pokušavajući da utvrdi šanse za izbijanje novog velikog rata u skoroj budućnosti, profesor Aron Kloset, informatičar sa Univerziteta Kolorado, analizirao je podatke o ljudskom ratovanju.

  Svijet nije pogodio neki veliki rat od kraja Drugog svjetskog rata, što je toliko dug period da je neke stručnjake naveo na zaključak da je čovječanstvo konačno shvatilo svu uzaludnost velikog ratovanja i da kreće putem mirnodopske budućnosti, posebno sa obzirom na to da živimo u vrijeme nuklearne zime, što je dosta snažan argument protiv rata.

  Kloset je koristio bazu Correlates of War Project, koja sadrži podatke o vijekovima krvavih sukoba kako bi utvrdio da li je riječ o zatišju u historiji ratovanja ili izglednoj budućnosti bez rata.

  Tragajući za trendovima, on je pomoću podataka iz baze utvrdio statističke fluktuacije ratovanja od 1823. do 2003, a proučavao je i razdoblja mira nakon velikih i dugotrajnih sukoba.

  Veliki ratovi izbijali nakon dužeg mira

  U proteklih 70-ak godina, odnosno nakon Drugog svjetskog rata vlada relativno zatišje bez velikih međudržavnih ratova, naročito u poređenju sa decenijama prije toga koje su obilježila dva velika svjetska rata.

  Kloset je utvrdio da su u historiji veliki ratovi izbijali nakon dužih mirnodopskih perioda i to se dovoljno često događalo da može da se zaključi da ovo sadašnje zatišje nije historijska rijetkost i da u tome nema ničega posebnog.

  Kloset stoga sugerira da u našoj prošlosti ili sadašnjosti nema ničega što bi pružilo razlog za vjerovanje da možemo da izbjegnemo takve ratove u bližoj budućnosti.

  Ali, napominje američki naučnik, ako se ovaj period globalnog mira nastavi još, na primjer, jedan vijek, mogli bismo da raspolažemo uvjerljivim zaključkom da se čovječanstvo promijenilo.

  Njegov je proračun da sadašnji period globalnog mira mora potrajati najmanje 100 do 140 godina kako bi predstavljao statistički značajni trend.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty seven + = 33