More

  NATO trupe u Brčkom? Dodik: Nikada neću dati saglasnost da strane trupe uđu u BiH

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini kako su sav “problem u Bosni i Hercegovini i sav nered koji je napravljen u BiH napravila četiri neimenovana stranca”.

  – Neki visoki predstavnici i tri sudije Ustavnog suda u kontinuitetu su posijali ovaj nered i ne znam kako će ga počistiti. Što se nas tiče, RS čita doslovno Ustav i spremna je da se ponaša u skladu s Ustavom. Sve što je predviđeno Ustavom za BiH, izvornim tekstom Ustava, mi ne diramo. Mi to podržavamo i naći ćemo se na mjestima odlučivanja onog trenutka kada ti arogantni stranci, koji pokušavaju ovdje da uvode red raznim spekulacijama, uklone onu brljotinu koji je napravio Valentin Inzko i da omoguće da funkcionira BiH – kazao je Dodik.

  Dodao je da „kada oni sklone iz pravnog sistema brljotine Inzka, mi ćemo se vratiti u institucije BiH i tamo odlučivati o važnim stvarima“.

  – To im je sto puta rečeno, a reći ćemo ponovo – naveo je Dodik.

  Upitan da prokomentira izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da poziva NATO trupe da dođu u Brčko, Dodik je kazao da „on (Izetbegović) upravlja Ustavnim sudom, upravlja sudovima, sada je ovo zaista vrhunac da upravlja i NATO-om“.

  – Najbolju mjeru, da ne bude da je to naše prepucavanje, rekao je komandant EUFOR-a koji je prije 20-ak dana govorio o tome i rekao da je bezbjednosna situacija dobra i da nema potrebe za širenje trupa. To govori o njihovim nekim ambicijama, strahovima. Ja nemam nikakav problem da ovdje dođe ako hoće 100.000 vojnika NATO-a – kazao je Dodik.

  Ali, dodao je on, ono što je neophodno prije toga učiniti jeste pribaviti saglasnost nadležnih organa, a nadležni organ za to je Predsjedništvo BiH.

  – Ja još sjedim u tom Predsjedništvu i nikada neću dati suglasnost da bilo čije, ni NATO-ove, ni ruske, ni bilo čije trupe ovdje dođu. Prema tome, ako on misli da je sudbina i da odnose između nas, predstavnika konstitutivnih naroda,  treba da uređuju vojne snage, to je apsolutno nakaradno. Ja ću samo reći da ćemo mi nastaviti u takvim okolnostima da se bavimo politikom i naša politika je jasna, poštujte Ustav – kazao je Dodik. 

  Izvor: FENA
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img