More

  Nastavljene provjere utroška grantova: Pretresi većeg broja osoba i prostorija NVO

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH uputilo je saopštenje povodom današnje policijske akcije na području ove lokalne zajednice, koje prenosimo u cijelosti.

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavilo je s aktivnostima provjera pravilnosti i zakonitosti utroška novčanih sredstava osiguranih udruženjima građana putem skupštinskih amandamana na budžet Brčko distrikta, dodijeljenih putem vladinih grantova.

  U skladu s naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izdatim na prijedlog ovog tužilaštva vrše se pretresi većeg broja osoba*, uključujući i odgovorne osobe u udruženjima i jednog skupštinskog zastupnika, kao i poslovnih prostorija u kojima udruženja imaju svoja sjedišta.

  Cilj pretresa i ukupnih provjera jeste prikupljanje dokaza o tome da li je u datim slučajevima utroška grantova počinjeno neko od krivičnih djela iz Krivičnog zakona Distrikta. Detaljnije informacije biće poznate nakon što Policija Distrikta Tužilaštvu dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

  *Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica – navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci