More

  Nastava u Brčko distriktu produžena za jednu sedmicu

  Nadležni trenutno stanje u brčanskim osnovnim i srednjim školama u vezi sa pandemijom ocjenjuju pozitivnim, jer je jedno vrijeme zbog velikog broja izolacija učenika i predavača bilo upitno i samo održavanje nastave.

  Šef Vladinog Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović pojasnio je da je nastava u osnovnim i srednjim školama, za devete razrede osnovnih škola trebala biti završena 11. juna, a za ostale učenike osnovnih i srednjih škola koji ne pohađaju završne razrede, nastava je trebala biti završena 18. juna.

  On je kazao da je, s obzirom na prethodni period kad je zbog pandemije izgubljen veliki dio nastavnih časova, plan da se nastava produži za jednu sedmicu, tako da bi školska 2020/21. godina za devete razrede bila okončana 18. juna, a za sve ostale učenike 25. juna.

  Plan upisa u srednje škole traje od 28. do 30. juna.

  Bulatović je naznačio da ima učenika koji završavaju deveti razred koji svoje školovanje neće dalje nastaviti u Brčkom, kao i učenika koji će u naš grad doći iz susjednih i drugih opština da bi upisali neku od četiri srednje škole u Brčkom.

  „Uvažavajući činjenicu da je prethodna školska godina bila opterećena korona virusom  i svim drugim propratnim pojavama koje su se odražavale na nastavni proces, te da su još uvijek učenici starijih razreda u školama sa zaštitinim maskama, mi dajemo sve od sebe da što kvalitetnije privedemo kraju školsku godinu svjesni da ta realizacija plana neće biti u cjelosti ispunjena, ali i s nadom da će nove školske godine epidemiološka sitacija biti mnogo povoljnija“, kazao je Bulatović.

  „S druge strane, u zakonske okvire uvešćemo i nastavu na daljinu i na taj način, ukoliko bude potrebe prevazilaziti buduće probleme kojih bude, a ja se nadam da ih neće biti“, zaključio je Bulatović.

  Izvor: RadioBrcko.ba

  Čitano

  Povezani članci