More

  Nasilnici od malih nogu, vaspitači u šoku: Djeca u vrtiću nas tuku!

  Iako danima svjedočimo nasilju koju se dešava u školama, ni nasilje među vrtićkom djecom nije nepoznanica, a kako vaspitači tvrde sve je češće i intezivnije. Ono što posebno zabrinjava jeste da roditelji ne reaguju na upozorenja, već nemoćno sliježu ramenima.

  Pojedini vaspitači koji rade u predškolskim ustanovama otkrili su da nasilno ponašanje djece počinje u najranijem uzrastu.

  Djeca od tri do šest godina tuku vaspitače, psuju, ujedaju drugu djecu, lome igračke, a kada se to prenese roditeljima, oni ne preduzimaju ništa, tako da se ni ponašanje djece se ne mijenja. Imamo dijete koje konstantno ujeda i grebe drugu djecu, svi naši pokušaji da se to promijeni i nastojanja da roditeljima ukažemo da se s njihovim djetetom nešto dešava ostali su uzaludni. Svaki roditelj smatra da je njegovo dijete dobro i lijepo vaspitano, a nerijetko nam daju do znanja “da je naš posao da vaspitamo njihovu djecu” – kaže vaspitačica iz jednog beogradskog vrtića.

  Nemar roditelja uzrok agresivnog ponašanja

  Sociolog Zorica Mršević smatra da je uzrok takvog ponašanja mališana roditeljska nebriga, a negdje čak možda i želja da djeca budu glavna među vršnjacima:

  Uče mušku djecu da se biju, žensku da ogovaraju, sve sa idejom da se djeca nauče da budu glavna. Umjesto da tu vodeću ulogu imaju kroz sportske i školske uspjehe, oni su orijentisani da želju za dominacijom izražavaju nasiljem. Pojedini roditelji namjerno podstiču djecu na to, kako djeca rastu, rastu i oblici nasilja i bahatog ponašanja. Neki roditelji nemaju namjeru da to spriječe, nego smatraju da je to super, pa čak prijete i vaspitačima, nastavnicima, direktorima… Time su saučesnici. Nasilnici su ta prezaštićena djeca, djeca moćnih roditelja – kaže Mršević.

  Slobodanka Radosavljević, predsjednica Saveza udruženja vaspitača Srbije, potvrđuje da je situacija u vrtićima zabrinjavajuća, jer je sve više djece koju “ne može da sputa niko”, jer će pojedini roditelji da reaguju tako da čak zahtjevaju i otkaz za vaspitača.

  Ima i nekontrolisanog ponašanja roditelja, a naravno da se to reflektuje i na dijete. Ima djece koja udaraju vaspitače i drugu djecu, ali je čest slučaj i da se i prema svom roditelju tako ponašaju. Nažalost, roditelj je nemoćan da bilo šta uradi – navodi Radosavljevićeva i dodaje:

  Ima i primjera da roditelji ne stižu da se bave svojom djecom i, kad im se ukaže na problem, samo sliježu ramenima. Sveukupno je manji broj takve djece i roditelja, ipak su to djeca predškolskog uzrasta, čista bića. Nažalost, u našem društvu je velika kriza porodice i uopšte porodičnih odnosa. Roditelji od obaveza ne stižu da se dovoljno posvete djeci. Društvo treba veću pažnju da posveti predškolskom djetetu kako bismo u budućnosti dobili zdravije društvo.

  Model ponašanja se prenosi u školu

  Nasilni model ponašanja iz vrtića se prenosi u školu, pa otuda nije ni čudo koliko imamo vršnjačkog nasilja.

  Godinu dana sam skoro svako jutro svjedočila agresivnim ispadima jednog šestogodišnjeg dječaka kada bi ga deda ili roditelji ujutru dovodili u predškolsko. Dijete bi šutiralo dedu, odgurivalo mamu, negodovalo, zahtjevalo da prethodno idu u prodavnicu, svako jutro bi se ispred vrtića odigravala prava drama. Sada taj dječak ide sa mojom kćerkom u razred, u njegovom ponašanju se ništa nije promijenilo, samo je gore. Tuče djecu, učiteljicu vrijeđa, ometa nastavu, jednostavno nije se na vrijeme reagovalo i došli smo do toga da imamo malog delikventa od 9 godina – ispričala je mama, koja je svjedok nasilnog ponašanja koje se nije “sasjeklo u korenu”.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen ÷ 4 =

  Čitano

  Povezani članci