More

  Narodna skupština RS-a suspendovala referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH

  Entitetski parlament smatra da odluku treba ponovno staviti na dnevni red i provesti kad bude postignut konsenzus s opozicijom.

  - Advertisement -

  Na posebnoj sjednici Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska stavljena je van snage Odluka o referendumu u tom entitetu o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

  Za odluku o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma rano jutros u entitetskom parlamentu glasali su zastupnici vladajuće većine i Slobodnog demokratskog srpskog kluba (SDS-K), a protiv je bila opozicija, sastavljena od Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Narodnog demokratskog pokreta (NDP). Odluku je podržalo 46 zastupnika, dok ih je protiv bilo 25, javila je agencija Fena.

  Također je stavljena van snage i odluka o izboru članova Komisije za provođenje referenduma.

  Usvojeno je i sedam zaključaka, u kojima se, između ostalog, navodi da parlament smatra da je “potrebno ovu odluku ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u Skupštini RS-a i parlamentu BiH, sa sjedištem u RS-u”.

  Potpisivanje peticije

  Navedeno je i da Narodna skupština RS-a, stavljajući van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu, “konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocjenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH”.

  Data je i podrška inicijativi da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom. Tvrdi se i da je RS-u Dejtonskim mirovnim sporazumom “potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, zajedno s Federacijom BiH”.

  “To podrazumijeva da RS ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za pravosuđe u skladu s Aneksom 4”, navedeno je u jednom od zaključaka.

  Tokom 17 sati rasprave najmanje se raspravljalo o ovom pitanju jer su zastupnici opozicije i predsjednik Milorad Dodik razmijenili brojne međusobne optužbe šta je ko radio i koje je stavove zastupao u prethodnom periodu.

  Dodik je pozivao opoziciju da zajedno kreiraju novu odluku, koja bi se odnosila na održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer je, kako je tvrdio, važan konsenzus o ovom pitanju.

  Optužbe opozicije

  S druge strane, zastupnici SDS-a, PDP-a i NDP-a optuživali su ga da se krije iza opozicije te da već postoji odluka o referendumu koju treba provesti i da mu za to ne treba njihova podrška.

  Zahtjev za povlačenje odluke podnijele su stranke vladajuće većine u RS-u, dok su iz opozicije ukazivali da je vlast time pokazala strah za lične pozicije i devalvirala referendum kao mehanizam izjašnjavanja građana.

  Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao oštro protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, usvojena je 12 dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

  Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u Službenom glasniku RS-a.

  Ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack ranije je rekla da je referendum potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini kako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovno bude aktivno u budućnosti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + one =