More

  Napad SNSD-a, HDZ-a i SBB-a na OSA-u: Špirić nakon krivotvorenja dokumenta uspio demantirati samog sebe

  - Advertisement -

  Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nikola Špirić uvjeravao je danas novinare u Sarajevu da su zaključci Komisije proslijeđeni OSA-i na zakonit način jer su usvojeni na sjednici, piše Faktor.ba.

  Suprotno stavovima ostalih članova Komisije, koji tvrde da zaključci koje je Špirić potpisao i proslijedio OSA-i ne odgovaraju onome što je usaglašeno na sjednicama, zastupnik SNSD-a kaže da su oni usvojeni, a da Komisija na posljednjoj sjednici nije usvojila zapisnik.

  Međutim, sadržaj dokumenta kojeg je Špirić potpisao, a kojeg možete pogledati u priloženoj fotogaleriji, članovi Komisije, sudeći prema njihovim tvrdnjama, nikada nisu usvojili kao zvanične zaključke, što jasno ukazuje da je Špirić, najblaže rečeno, zloupotrijebio položaj.

  Kako bi skrenuo pažnju javnosti sa činjenice da je krivotvorio dokument Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, Špirić je promijenio iskaz vezan za aferu “Ušće”, koja je bila povod za hitnu sjednicu koju je Špirić sazvao i za situaciju koja je dovela do krivotvorenja dokumenata. Naime, Špirić je danas kazao da akcijom “Ušće” nije prisluškivan Aleksandar Vučić, ali da je “istraga nastavljena” i da “treba odgovoriti na pitanje da li je bilo prekomjerne primjene tehnike”.

  – Nije stavljena tačka na akciju “Ušće” – dodao je Špirić.

  Međutim, u januaru ove godine, tačnije 19. januara, Špirić je nakon sastanka sa rukovodstvom OSA-e izjavio da se ta agencija “ponašala u skladu sa zakonom”, te da “nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, niti izvan zemlje po osnovu zavedenog dokumenta”.

  – Tu je bio malo “spina” i treba da podržimo profesionalan rad agencije – dodao je Špirić.

  Zašto je SNSD-ov zastupnik iznenada promijenio stav o OSA-i i akciji “Ušće”, pitanje je na koje nam odgovor može pružiti današnja inicijativa zastupnika da se Špirić suspenduje sa pozicije predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

  Zastupnik Demokratske fronte i član Komisije Damir Bećirović je danas kazao da OSA radi svoj posao na zakonit način, ali da postoje problemi kod pojedinaca koji očigledno izlaze van svoje nadležnosti, a koji imaju podršku određenih članova Komisija.

  – Tu prvenstveno mislim da članove Komisije iz SNSD-a i HDZ-a. Prema informacijama kojima ja raspolažem, ne postoji nikakav nacionalni problem unutar OSA-e, kako se pokušava potencirati i u nekim medijima iz Sarajeva. Pravi problem se nalazi u Komisiji i načinu na koji je vodi kolega Špirić. Kulminiralo je slanjem zaključaka od strane gospodina Špirića, a koji nikada nisu bili na razmatranju u Komisiji i nikada nije glasano o njima! To je presedan kojim se pokušava rušiti OSA i na koji se mora reagovati. Kada je riječ o menadžmentu OSA-e zna se šta je čija nadležnost i zna se ko upravlja radom OSA-e. Zbog toga i sada pozivam sve da poštuju zakone naše zemlje i da postupaju po njima – kazao je Bećirović.

  Krivotvorenje dokumenata jedne od parlamentarnih komisija nije samo povod za suspenziju onog ko snosi odgovornost za krivotvorenje, već predstavlja ozbiljno krivično djelo i jasno ukazuje na postojanje tendencija da se opstruira rad OSA-e zarad onemogućavanja provođenja istraga u kojima učestvuju službenici te agencije. Sudeći prema ponašanju članova Komisije iz SNSD-a, HDZ-a BiH i pisanju medija pod kontrolom SBB-a, nije teško zaključiti kome je u interesu opstruiranje istraga u kojima učestvuje OSA.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = sixty four