More

  Napad na Partizanskom groblju: ‘Fašizam ne miruje’

  Huligani obučeni u jednake majice i kapuljače oteli cvijeće članovima SABNOR-a i vrijeđali ih na Partizanskom groblju u Mostaru...

  - Advertisement -

  Delegacije Saveza antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (SABNOR) i Socijaldemokratske partije BiH napadnute su na Partizanskom groblju u Mostaru u vrijeme obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

  Predsjednik SABNOR-a Mostar Sead Đulić kaže za Al Jazeeru da se slični napadi dešavaju svaki put kada antifašisti pokušaju ući na Partizansko spomen kako bi položili cvijeće.

  “Iz kafića prekoputa ulaza u Partizansko  groblje izašla je grupa od 20-tak mladića, uniformno obučenih u iste dukserice i iste kukulje. Oteli su cvijeće starijim ljudima, zgnječili ga i na povik ‘policija’ se razbježali”, kaže Đulić.

  On je kazao da svi drugi mogu slobodno šetati, dolaziti, čak i neprimjereno se ponašati ili na neuobičajen način odavati poštu.

  “Tad nema huligana, nema incidenata, nema ničeg… Samo je problem kada antifašisti dolaze.”

  Đulić je istakao da je sastav delegacije bio multinacionalan, ali su napadači izvikivali psovke i uvrede “samo na račun balija.”

  “Sve antifašiste oni tako kvalificiraju – bez obzira je li tamo Mladen, je li Aleksandar ili Alija.”

  Pokušaji prenamjene

  Ranije bilo i žešćih napada, navodi Đulić, ali ovog puta nije bilo fizičkog obračuna zato što je neko povikao “policija”.

  “Niko nije otišao u kafić prekoputa da ispita mladiće koji su izvršili napad. Jedina lična karta koja je pogledana bila je moja, jer sam ja pozvao policiju”, kazao je on.

  Đulić ističe da današnji napad nema veze s Danom državnosti BiH, već da oni koji stoje iza napadača žele prenamijeniti zemljište na kojem se nalazi groblje.

  “Ko god želi da održava i vodi brigu o groblju, treba ga napasti kako bi se predomislio i prestao dolaziti, kako bi se lakše od groblje napravila ljetna pozornica ili izgradilo elitno naselje”, kazao je Đulić dodajući kako su u prošlosti postojale inicijative da se to zemljište prenamijeni.

  Prenamjena zemljišta je osujećena formiranjem Odbora na čijem se čelu on nalazi.

  “Partizansko groblje je proglašeno nacionalnim spomenikom BiH i to je sad veliki problem toj ideologiji koja kreira sve ovo što kreira”, istakao je on.

  Đulić ističe da ti mladi ljudi zapravo nisu krivi, već je kriva politička klima koju vladajuće strukture kreiraju u gradu.

  “Za sve ovo što se dešava ne treba ići ni u policiju niti bilo gdje, zapravo treba ići u Predsjedništvo države, jer tamo predsjednici stranaka koji vladaju i kreiraju ovu politiku u Mostaru”, kazao je on.

  Predsjednik SABNOR-a Mostar za napad krivi političku klimu koju vladajuće strukture kreiraju u gradu [Al Jazeera]

  Groblje je u centru grada, kako bi oni izvan Mostara definirali – nalazi se u zapadnom dijelu Mostara.

  O napadu na delegaciju SABNOR-a i SDP-a BiH za Al Jazeeru je govorio i Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

  “To je samo jedna potvrda da taj ipak fašizam i neofašizam ne miruje i pored tih svih nekih priča i suživota i obnove partizanskog groblja, ono je opet mjesto koje se koristi za izražavanje određenih svojih stavova”, kazao je on.

  Ovim napadom se, kako je ocijenio, želi poslati poruka da se ne smije približavati mjestu partizanskog stradanja.

  “Ono je i dalje kamen spoticanja onih koji na određeni način imaju primjese Nezavisne države Hrvatske, ustaškog pokreta i svega onoga što jača tu kvislinšku tvorevinu”, ocijenio je Nakaš.

  Predsjednik SABNOR-a BiH sumnja da iza te grupe huligana postoje određeni organizirani oblici koji, “ako ne daju nalog, onda omogućavaju svojim nečinjenjem da se te stvari dešavaju”.

  Piše: Fahrudin Smailović
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × nine =