More

  Nakon žestoke rasprave: Nema promjene, u Mostaru ostaje Titova ulica

  Nakon žestoke rasprave koju je među vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostar izazvao prijedlog odluke Hrvatske republikanske stranke (HRS) da se izmjeni naziv Ulica maršala Tita, to se nije dogodilo i kako je većina vijećnika odlučila naziv Titove ulice se neće mijenjati.

  Ova odluka nije imala potrebnu većinu glasova, jer je 15 vijećnika bilo za 15 protiv i dva suzdržana.

  Rasprava među vijećnicima je dovela u pitanje preispitivanje lika i djela Josipa Broza Tita, a mnogi su ocijenili kako je sam prijedlog predizborna priča HRS-a. To je većina vijećnika ocijenila apsurdnim i pokazala svojim glasanjem protiv uklanjanja Titovog imena iz naziva mostarske ulice.

  Vijećnici HRS-a su iznoseći svoje razloge za izmjenu naziva ulice išli toliko daleko da su Tita uporedili sa ratnim zločincem Arkanom, što je izazvalo niz burnih reakcija.

  Gradski vijećnik SDP-a Arman Zalihić je podsjetio da je Tito postavio temelje države Bosne i Hercegovine i navodeći kako ne može slušati mirno da neki dovode njego lik i djelo u negativan kontekst. Navodeći kako svaku ličnost iz historije treba gledati u kontekstu vremena u kojem je djelovao, on je jasno naveo dva ključna razloga zbog kojih Tito treba imati ulicu u Mostaru.

  Jedan je taj što je Tito izveo narode jugoslavenskih republika na pravu stranu u Drugom svjetskom ratu protiv zemalja koje je predvodio Hitler i tu nema diskusije. Druga stvar je to što je on sinonim za jedan sistem u bivšoj državi koji je imao svoje mane ali i prednosti, a prednosti vidimo u tome da je Mostar doživio najveći ekonomski i privredi razvoj u povijesti dok je taj sistem bio na vlasti – kazao je Zalihić.

  Gradski vijećnik HDZ-a Vlatko Marinović je kazao kako je Tito bio vođa ideoloških odluka u totalitarnom režimu i da je to bilo opće prihvaćeno, te naglasio da je Evropska unija osudila sve totalitarne režime.

  Taj isti komunizam je rezultirao ubijanjem desetina hiljada stanovnika koji su imali nešto za reći protiv tog režima. Dakle ne znam tko može zanijekati masovna smaknuća i smatram da jedino jasnim otklonom možemo graditi društvo bez revitaliziranja zločinaca i zločinačkih ideologija – kazao je Marinović, prenosi Klix.

  U tom kontekstu kako ističe zagovara antifašističke vrijednosti te naglašava ako ljevica nema ništa bolje od iracionalnog totalitarnog vođe ponuditi ,da je zabrinut zbog praznine koja vlada u lijevom spektru BiH.

  Inače, mostarska Ulica maršala Tita duga šest kilometara i da je najduža ulica u Mostaru.

  Zbog moguće najave uklanjanja Titovog imena uz naziva ulice antifašisti su bili najavili proteste.

  Otisak.ba/Foto:N1

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty four − = eighty

  Čitano

  Povezani članci