More

  Nakon protesta u Sarajevu: Vlada FBiH prihvatila zahtjeve penzionera

  Vlada FBiH dala garanciju da zahtjevi penzionera idu u Parlament, a u slučaju odbijanja - slijede veliki protesti.

  Vlada bh. entiteta Federacija BiH prihvatila je sve zahtjeve penzionera, kazao je nakon pregovor predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona Mustafa Trakić, koji je bio dio tima penzionera za pregovore s predstavnicima Vlade FBiH.

  „Vlada je izašla u susret penzionerima, sve naše zahtjeve su usvojili i dali garanciju da idu s tim na Parlament“, rekao je Trakić.

  Poručio je kako će čekati do 1. januara da bude usvojen novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, što im je prvi zahtjev, a ukoliko to ne bude ispoštovano, izaći će na još masovnije proteste.

  „Pristali smo i na opći bod 14, jer smo izračunali da nas manje bod košta, nego postojeći zakon, koji sve više devastira penzioni sistem“, naglasio je Trakić.

  Penzioneri su pregovarali s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

  Bez obraćanja nadležnih vlasti

  Nekoliko hiljada penzionera iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine okončalo je mirni protest ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kojim su izrazili nezadovoljstvo zbog niskih penzija i neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite te federalnim vlastima uputili zahtjeve, javlja novinar Al Jazeere Ibrahim Sofić.

  Iako su bili pozvani, niko od predstavnika federalnih vlasti nije se obratio okupljenima. Također, nije bilo ni predstavnika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iako su i oni bili pozvani.

  Savez udruženja penzionera FBiH od Parlamenta Federacije traži da usvoji zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, organizuje Federalni zavod za PIO te da udruženja penzionera oslobodi plaćanja poreza.

  Od Vlade FBiH traži se formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

  Sofić je javio da su penzioneri poručili kako će pozvati na radikalnije poteze ako im se ne ispune zahtjevi, poput građanskog neposluha i neplaćanja režija.

  Penzioneri su transparentima vlastima poručili: “U amanet Vlada penzionerima dala da gladuju”, “Na rubu smo opstanka”, “Kontejneri nisu rješenje za penzionere” itd.

  Ahmet Junuzović iz Doboj-Istoka za Al Jazeeru je kazao da je došao na proteste kako bi “podržao borbu protiv nepravde”. Kako je rekao, ima penziju od 110 eura, što je ispod minimuma. “Tu populaciju niko ne spominje, dobijemo 80 maraka (40 eura) za odbranu Bosne, sramotno. Naši potomci ovo neće podržati”, rekao je on.

  Nihad Omeragić iz Brčkog za Al Jazeeru je rekao: “Situacija je vrlo teška. Bio sam učesnik rata čitavo vrijeme, ispunio radni staž 40 godina, imam srazmjernu penziju, federalni dio 236 KM (120 eura), a RS 79 maraka (40 eura)”, te je dodao da je ta penzija manja od minimalne.

  Omeragić je dodao i da prate situaciju te da nisu nikako spavali, a na nogama su od četiri ujutro.

  “Nema niko ovdje ko ima 500 maraka (250 eura) penzije”, poručio je Omeragić.

  Dodao je da su slabe nade u bolje sutra, ali ih to ne sprečava da se nastave boriti za svoja prava. Kako kaže, iz Brčkog je stiglo 150 penzionera.

  Podršku penzionerima pružio je i Josip Pejakovć, glumac i, kako prisutni kažu, čovjek iz naroda.

  “Ovdje sam da iskažem podršku. Penzioneri su najdisciplinovanija glasačka mašinerija i ovdje su došli da mole one za koje su glasali”, rekao je Pejaković za Al Jazeeru i dodao: “Skeptičan sam da će išta ovo promijeniti, jer penzioneri ne glasaju za politiku već za svoju djecu da bi radila u državnoj službi.”

  Marko Jurčić iz Gruda za Al Jazeeru je rekao da je iz tog hercegovačkog grada na proteste došlo 100 penzionera. Ironično kaže: da je penzija 1000 maraka (500 eura), on ne bi bio na protestima. “Mirovina mi je 326 maraka. Većinom svi imaju minimalnu mirovinu”, kazao je Jurčić.

  Sofić je također javio da su se na protestima okupili penzioneri iz Brčkog, Jajca, Doboja, Gruda, Sarajeva, Zenice te da među okupljenim ima i bolesnih, zbog čega je nekoliko puta ukazana hitna ljekarska pomoć.

  Ranije je najavljen dolazak između 12.000 i 15.000 penzionera iz svih dijelova Federacije, a, kako se navodi u najavi protesta, jedan od razloga nezadovoljstva jest nedonošenje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim bi bili regulisani način i mogućnost povećanja penzija.

  Savez udruženja penzionera FBiH pripremio i zahtjeve koje su predali Vladi i Parlamentu Federacije, od kojeg se traži usvajanje zakona o PIO-u, organizacija Federalnog zavoda za PIO i oslobađanje udruženja penzionera od plaćanja poreza.

  Od Vlade FBiH traže formiranje fonda, da što prije pošalje zakon u Parlament FBiH u koji će biti ugrađeni njihovi zahtjevi te povećanje penzija za deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

   

  Posljednje povećanje penzija u Federaciji bilo je 2014. i iznosilo je deset posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

  U ovom dijelu Bosne i Hercegovine ima 410.000 penzionera, a dvije trećine njih živi od minimalne penzije od 320 KM (163,76 eura), dok je prosječna penzija u Federaciji u septembru bila 371,50 KM (190 eura).

  Jučer je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, nakon što je Vlada Federacije utvrdila Prijedlog zakona o PIO-u i po hitnom postupku poslala ga u parlamentarnu proceduru, kazao da je jedna od novih odredbi utvrđena vrijednost općeg boda u visini 14 KM (7,16 eura).

  Također je rekao da će korisnicima prava – onima s penzijama ostvarenim do 31. jula 1998 – biti povećan zakonski iznos penzija za deset posto, a onima koji su prava ostvarili od 31. jula 1998. do 31. decembra 2007. za pet posto.

  “Penzije će biti usklađivane 15. aprila svake godine, u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji Bodne i Hercegovine u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, i najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje”, rekao je Drljača, a prenosi Fena.

  Istakao je da se najviše penzije neće usklađivati ili povećavati sve dok najniži iznos penzije ne dostigne petinu iznosa najviše ostvarene po Zakonu, a da vanredno usklađivanje može biti provedeno jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodne dvije kalendarske godine veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita budžeta Federacije, a najviše do 50 posto stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini.

  Finansiranje udruženja

  Također, dodao je, najniža i zagarantovana penzija usklađuju se prema Članu 79, a ne s troškovima života.

  Osim toga, predviđena je mogućnost da, u skladu s finansijskim mogućnostima, sredstva za ostvarivanje prava iz PIO-a i rada FZPIO-a budu korištena i za finansiranje i rad udruženja penzionera na nivou Federacije.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty two + = fifty seven