More

  Nakon propasti usvajanja nulte stope PDV-a, najavljen novi prijedlog

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Ulaskom u ovu godinu definitivno je propala procedura usvajanja predloženih dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se uvodi nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice i 22 posto na luksuz, a na sve drugo bi ostalo 17 posto.

  Prijedlog na kojem je insistirao SNSD je bio da ove diferencirane stope PDV-a važe do kraja 2022. godine, ali o takvom prijedlogu nikad se konačno nije izjasnio Dom naroda zahvaljujući delegatima SNSD-a i HDZ-a. Sada je za to kasno.

  Sniženje stope PDV-a na osnovne životne potrepštine prošle je godine prvo predložio Mirko Šarović, tadašnji zastupnik SDS-a, koji je kasnije najavio da će insistirati da nulta stopa PDV-a bude trajna, bez vremenskog ograničenja. U međuvremenu su održani Opći izbori, a Parlamentarna skupština BiH nije zasjedala.

  Mira Pekić, zastupnica PDP-a, kazala je da Klub zastupnika SDS-a, PDP-a i Za pravdu i red ipak planira u skorije vrijeme ponovo u proceduru uputiti izmjene i dopune Zakona o PDV-u.

  – Razgovarali smo o tome u klubu, da se ozbiljno priđe tom problemu, tačno obradi koje stope bi išle i za koje vrste proizvoda. Išlo bi se na nultu stopu i jednu nižu stopu, da se tačno vidi na koje životne namirnice. Imali smo u proteklom periodu razne prijedloge, i nultu stopu, i pet posto i deset posto uz ovu sadašnju od 17 posto, pa bi sve to trebalo objediniti – rekla je Pekić.

  Dodala je da su čekali da bude formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine “jer smo znali stav prethodnog, mada SNSD i HDZ participiraju i u ovom Vijeću ministara i imaju poluge da zaustave sve što budemo predlagali”.

  Pekić je istakla i da bi izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kada ga predlože, mogle proći u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ali ostaje problem Doma naroda.

  – Ali ko zna, možda bi se i tamo nešto promijenilo – rekla je Pekić.

  Upravo je Dom naroda bio najveća kočnica da prošle godine bude usvojena nulta stopa PDV-a s obzirom na to da je prvenstveno SNSD koristio procedure da, reklo bi se, uspori proces.

  Zastupnički dom u martu prošle godine usvojio je dopune Zakona o PDV-u. Prijedlog Šarovića je bio pet posto na životne potrepštine i 22 posto na luksuz. Zatim je krenulo odugovlačenje u Domu naroda da bi delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić uložila amandmane da umjesto pet posto bude nula posto, ali i da dopune zakona važe do kraja 2022. godine. To je dodatno usporilo proceduru. Ipak ne treba zaboraviti da je zajednička komisija oba doma bh. Parlamenta i prihvatila ove amandmane Majkić, a potom je to u avgustu usvojio i Zastupnički dom. Međutim, Dom naroda se nikad nije konačno izjasnio. Onda kada je to trebalo da učini, na sjednici se nisu pojavili delegati iz SNSD-a i HDZ-a. Novih sjednica potom nije bilo.

  Factor.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = 48