Nakon članka Otiska o stranačkom zapošljavanju: Mirsad Hadžić ispričao svoju priču

Foto-ilustracija

Nakon što je Otisak.ba objavio članak o stranačkom zapošljavanju/namještanju konkursa u javnom sektoru na području Brčko distrikta BiH, redakciji se obratio Mirsad Hadžić, koji je ispričao svoju priču.

Predstavio se kao pošteni građanin Brčko distrikta, oštećeno lice, dijete poginulog borca, samohrani roditelj dvoje djece, koji je 2018. godine prvi put izašao na konkurs na kojem se tražilo 12 radnika na neodređeno vrijeme u jedinici fizičko-tehničkog obezbjeđenja pri Odjelu za javnu sigurnost brčanske Vlade.

- Reklama -
  • Završio sam Policijsku akademiju II-klasa Banja Luka, četiri godine iskustva u policiji – čin policajac, 14 godina u HM Bingo (šef smjene), dijete poginulog borca i samohrani roditelj. Nadao sam se da imam velike šanse da budem primljen, ako dobro uradim pismeni test koji se računa 75%, a usmeni 25%. Na pismenom sam odgovorio svih 20 pitanja, dobio sam 180 bodova na pitanja, plus pet bodova na potvrdu dijete poginulog borca i samohrani roditelj, kao najjači kandidat došao sam na usmeni, jer ni jedan kandidat nije imao te dvije potvrde.

Tvrdi da je na usmenom ispitu dao tačne odgovore na sva postavljena pitanja, ali da je ipak dobio manje bodova od ostalih, jer nije bio stranački kandidat.

  • Od jednog kandidata sa konkursa, pošto je doznao da nisam primljen, dobio sam anonimne poruke, koji je ubacio osam mjeseci prije konkursa u sanduče Pošte Srpske i BH pošte spisak kandidata koji će biti primljeni na konkursu. Svi sa spiska rade.

Slučaj je završio na sudu, a optuženi članovi komisije za zapošljavanje pravosnažno su oslobođeni. Povodom te presude, 11. marta oglasilo se brčansko Tužilaštvo.

  • Trojica službenika u Vladi Distrikta, koji su bili optuženi da su u postupku zapošljavanja favorizirali više kandidata na štetu drugih, pred sudovima u Brčkom pravosnažno su oslobođeni od optužbi. Sudovi Distrikta ocijenili su da Tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koje im je stavilo na teret optužnicom iz 2019. godine. Ilija Goričkić, Vedad Pazarčević i Mićo Simikić bili su optuženi da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u organima javne uprave za izbor kandidata na radno mjesto Radnik u Jedinici fizičko-tehničkog osiguranja među 71 kandidatom favorizirali dvanaest izabranih. Njima je optužnicom stavljeno na teret da su, znajući da ima dodatne bodove kao dijete poginulog borca i samohrani roditelj, na usmenom dijelu testa jednom kandidatu dali znatno manji broj bodova, u namjeri da ga spriječe da na rang listi zauzme jedno od prvih dvanaest mjesta. Tužilaštvo ih je teretilo da su iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavili drugom korist i drugom nanijeli štetu optuživši ih za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Nakon što ih je u prvostepenom postupku Osnovni sud Distrikta oslobodio od optužbi, Apelacioni sud Distrikta potvrdio je oslobađajuću presudu, pošto je prethodno žalbu Tužilaštva Distrikta odbio kao neosnovanu.

Hadžić je najavio da će pravdu tražiti od Ustavnog suda BiH pa do suda u Strazburu.

  • Ne smijemo dopustiti da budućnost naše djece zavisi od vladajućih stranaka i da ne mogu dobiti posao za što su se školovali, a da posao dobijaju stranački kandidati koji su neškolovani i kojima je ovaj rat dobro došao.

U Prijedlogu budžeta za 2021. godinu nema pozicija za nove poslove u javnom sektoru, jer su se i Vlada i Skupština odlučile za uvođenje moratorijuma na zapošljavanje, izjavio je nedavno predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

  • Moratorijum na zapošljavanje formalno nije proglašen. Dogovor je bio da se ne planiraju nove pozicije odnosno proširenje organizacionih planova, tako da je taj moratorijum praktično proveden kroz takav prijedlog budžeta.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.