More

  Nakon brojnih samoubistava: Uprava UKC-a entitetaRS zabranila otvaranje prozora!

  spot_imgspot_img

  Nakon brojnih samoubistava pacijenata na Univerzitetskom kliničkom centru RS, tokom prošle i ove godine, uprava Centra odlučila je da blokira prozore i onemogući njihovo otvaranje, osim na kip. Ipak, medicinsko osoblje, a i pacijenti, našli su načina da ih otvore, a onda je uslijedila nova zabrana!

  U obavještenju potpisanom od strane direktora UKC-a Republike Srpske, Vlade Đajića, zabranjuje se otvaranje prozora u svim medicinskim organizacionim jedinicama smještenim u Centralnom medicinskom bloku i Sjevernom krilu UKC-a, osim „na kipu“.

  Drugačije mišljenje ima bivši ministar zdravlja, kojem je zasmetao način na koji rukovodstvo UKC-a govori o problemu samoubistava.

  Meni je unutar te naredbe koju sam pogledao i nisam mogao vjerovati šta piše, najviše zasmetala strašna rečenica da su pacijenti izvršili suicid bacanjem kroz prozor. Strašan jedan izraz. Niko se nije bacio od dobrote, već od patnje i od teškog stanja gore, same bolesti, ali i uslova. Neće niko da prizna i da kaže, ubjeđuju nas u suprotno, a vrlo je lako provjerljivo. Sjeverno krilo, gdje su operacioni blokovi ima klimu, potrošeno je 100 miliona eura za rekonstrukciju Kliničkog centra, a da Centralni blok nema klimu. Ide se na zatvaranje prozora, odnosno njihovo moguće otvaranje na „kant“, a to je čisto tehnička mjera za osobe koje bi napravile suicid”, kaže Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

  Umjesto zatvaranja prozora, smatra Stanić, pacijentima je potrebno pružiti psihološku i psihijatrisku podršku, uz stalani nadzor medicinskog osoblja, kojeg nema dovoljno, čime su pacijenti često prepušteni sami sebi. Budući da u Centralnom bloku nema ventilacije, upitno je u kojoj mjeri se prostorije mogu prozračiti u uslovima ljetnje žege. Iz uprave UKC RS tvrde da je to dovoljno.

  Stanić smatra da se aktuelne mjere sprovode zbog straha od negativne reakcije javnosti.

  Jasno je da postoji evidentan strah od nekog novog, tako da kažem, incidenta na Kliničkom centru, a što svakako jeste samoubistvo pacijenta, koje je jedan težak, neželjeni događaj u samoj zdravstvenoj ustanovi i ovdje postoji strah da bi to moglo uticati da se sagleda kakvo je stanje gore i potencijalno uticati na izbore. Vrlo je loša kombinacija da jedna ista osoba obavlja visoku funkciju u javnom sektoru, konkretno u zdravstvenoj ustanovi, gdje bi ta osoba trebala da se brine o svim pacijentima, ma za koju stranku oni glasali, ma kome pripadali i njene političke funkcije, gdje je predsjednik gradskog odbora jedne političke stranke”, upozorava Stanić.

  Dok se pacijenti, kako i sam Đajić u dopisu kaže, bacaju kroz prozore UKC-a, on, kao vršilac dužnosti direktora, dobio je pohvale od svog stranačkog šefa Milorada Dodika za uspješno rukovođenje, iako UKC RS ima poreski dug od 88 miliona KM. Najmoderniji Klinički centar u Evropi, kako ga Đajić samodopadno voli nazivati, sve češće je na meti kritika šire javnosti, koja upravi Centra zamjera loše rukovođenje, nesavjesno liječenje, zapošljavanje po stranačkoj liniji i kriminalne radnje.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  60 ÷ = fifteen

  Čitano

  Povezani članci