More

  Najviše mesa jedu u Španiji, čak 99 kilograma po osobi, mi 43  kilograma u toku godine

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Web stranici Landgeist Map objavila je zanimljivu mapu Evrope koja prikazuje podatke o konzumaciji mesa prema državama.

  Ono što su istakli je da ovi podaci ne podrazumijevaju ribu i morske plodove kao meso, te da su to obuhvatili u drugom istraživanju.

  Podatak koji bi vas mogao iznenaditi kada je riječ o ovoj mapi jeste da se bh. državljani nisu pozicionirali visoko na ovoj listi. Naime, Bosna i Hercegovina nalazi se negdje na kraju ove liste s 43 kilograma mesa po stanovniku godišnje.

  Na prvom mjestu je Španija s 99 kilograma mesa po stanovniku. Drugo mjesto zauzeo je Portugal s 95 kilograma, dok je na trećem mjestu Island s 91 kilogramom mesa po stanovniku. Interesantan je podatak da su ove zemlje ujedno i najveći potrošači morskih plodova u Evropi.

  Kao države koje konzumiraju najmanje količine mesa navedene su Turska, Albanija, Moldavija i Sjeverna Makedonija s 39 kilograma mesa po stanovniku godišnje.

  Kada je riječ o državama u regionu, interesantan podatak jeste da najveću konzumaciju mesa imaju državljani Hrvatske s 80 kilograma po stanovniku, prate ih državljani Crne Gore s 78 kilograma i Slovenija s 70 kilograma mesa po stanovniku. Srbija je nešto bliža Bosni i Hercegovini prema konzumaciji mesa, gdje jedan stanovnik u prosjeku pojede do 56 kilograma mesa godišnje.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = 6