More

  Najteža dionica pred učesnicima Marša mira

  Danas u poslijepodnevnim satima očekuje se da će učesnici Marša mira stići u Potočare.

  - Advertisement -

  Više od 5.000 učesnika Marš mira “Sarajevo-Nezuk-Potočari 2017” prešlo je dvije trećine puta trase kojom su se kretali Srebreničani u ljeto ’95. godine. Tokom tri dana koliko traje “Marš mira” kolona prelazi put dug blizu 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša će prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi, javio je portal N1 televizije.

  Tokom cjelodnevnog pješačenja prešli su trasu od Nezuka do Liplja gdje su i prespavali. Jučer ujutro su učesnici iz svih dijelova svijeta nastavili put prema Mravinjcima gdje su prespavali drugu noć.

  “Najstarija, a najbrža u koloni”, šali se nana Hasna Fejzić, te dodaje da na “Marš mira” treba ići svako ko je nekoga izgubio.

  “Ja ne znam kako su izdržali. Mi smo, hvala Bogu, izdržali jer imamo sve, a šta su oni imali”, pita Salih Garibović, jedan od učesnika marša.

  Danas je najteža dionica jer je većina puta, kao je kazao jedan od organizatora Vehid Dedić, uzbrdo, a većina učesnika je izmorena nakon dva dana pješačenja.

  Danas u poslijepodnevnim satima očekuje se da će učesnici Marša mira stići u Potočare.

  Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

  U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novih identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida, kojeg su u julu 1995. godine počinile Vojska i policija RS, kao i paravojne formacije iz RS i Srbije nad Bošnjacima “zaštićene zone UN-a”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty six ÷ = 36