More

  Najraniji znaci bolesti bubrega

  spot_imgspot_img

  Bolesti bubrega rijetko kada su praćene simptomima, a smatra se da skoro 90 posto osoba uopće ne zna da ima bolest i ne liječi se, sve dok ne bude kasno. Stariji od 60 godina, hronični bolesnici, pacijenti koji maju dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, autoimune bolesti, kao lupus, u povećanom su riziku od razvoja bolesti bubrega.

  Pojava otoka

  Redovni pregledi, jedini su način da se spriječi ozbiljnije oštećenje bubrega. Simptomi bolesti mogu biti pratioci prva tri stadija oboljenja bubrega, koja prethode većim oštećenjima bubrežne funkcije. U slučaju da se primijete neki od ovih simptoma, trebalo bi što prije obratiti se ljekaru.

  Noćno mokrenje – U slučaju da tokom noći nekoliko puta ustajete kako biste urinirali, potražite ljekarsku pomoć. Bitno je imati na umu i da unos tečnosti u večernjim satima, može da isprovocira noćno mokrenje.

  Oticanje tijela – Oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju so, usljed čega dolazi do otoka (edema) zglobova, stopala i nogu, kaže dr. Robert Grinvel (Greenwell), šef Nefrologije u Mercy Medical Center iz Baltimora. Posebno u jutarnjim satima moguća je i pojava otoka oko očiju.

  Srednji stadij

  Umor – Anemija je često jedan od prvih znakova oboljenja bubrega. Zdravi bubrezi luče hormon eritropoetin, koji šalje signal koštanoj srži da stvara crvena krvna zrnaca. Ipak, ako je poremećena funkcija bubrega, oni ne luče dovoljne količine eritropoetina. Sve ima za posljedicu smanjen broj crvenih krvnih zrnaca.

  Anemija je česta, kako kažu doktori, u srednjem stadiju bolesti. Savjet je da se obratite ljekaru.

  Zdravlje.avaz.b/Otisak

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 5 = forty

  Čitano

  Povezani članci