More

  Najavljeno formiranje srednje muzičke škole u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH je upriličio prijem za kolektiv i učenike Osnovne muzičke škole iz Brčkog povodom obilježavanja 71 godine od osnivanja ove obrazovne ustanove te osvojenim nagradama na međunarodnim takmičenjima koje su pripale mališanima sa odsjeka za violinu, flautu, klavir i gitaru, saopšteno je danas iz brčanske Vlade.

  Gradonačelnik Esed Kadrić je čestitao je Osnovnoj muzičkoj školi ovaj značajan jubilej te istakao da je činjenica da je devet naših učenika osvojilo nagradu na međunarodnim takmičenjima potvrda da Brčko uistinu ima velike talente u oblasti muzike.

  Također je naglasio da se ukazala potreba da vlasti Distrikta razmišljaju o unapređenju rada Osnovne muzičke škole te da se počne s utvrđivanjem faze formiranja kako srednje muzičke škole, tako i odsjeka u okviru brčanske Gimnazije.

  „Mislim da je ovo ulaganje ispravno, neophodno i Vlada Distrikta će biti velika podrška i Osnovnoj muzičkoj školi i svim njenim učenicima i mogućnostima da dalje razvijamo ovaj sektor kulture kako bismo imali što više formalno obrazovanih muzičara u našoj lokalnoj zajednici“, dodao je Kadrić.

  Jasmin Hasić, direktor Osnovne muzičke škole Brčko, zahvalio se u ime kolektiva škole, učenika i roditelja na prijemu od strane gradonačelnika i vlasti Brčko distrikta BiH koji su prepoznali kvalitet rada kako učenika, tako i nastavnika.

  „Povod je jako lijep, 71 godina postojanja škole u Brčkom, zatim nagrade učenika sa takmičenja koje su stečene u vremenu pandemije kada su učenici pored silnih ograničenja zaista se potrudili i uspjeli da navježbaju programe i da pred međunarodnim stručnim žirijem osvoje sedam prvih nagrada te dvije druge nagrade“, naveo je Hasić.

  Kazao je i da iz godine u godinu raste interesovanje roditelja i učenika za pohađanjem Osnovne muzičke škole.

  „Trenutno brojimo više od 200 učenika i imamo veliki broj prijava za upis u prvi razred. Nadam se da će svi oni učenici koji žele da pohađaju Osnovnu muzičku školu imati priliku da to ostvare u narednom periodu, ali i da se ostvari dugogodišnja ideja da grad Brčko dobije srednju muzičku školu jer to zaslužuje s obzirom na brojne talente koji van grada pohađaju muzičke škole“, rekao je Jasmin Hasić.

  Milica Milovanović, učenica Osnovne muzičke škole u Brčkom, svira violinu, a na međunarodnom takmičenju je nagrađena drugim mjestom.

  „Velika mi je čast što sam treći put imala tu priliku da dođem u Gradsku vijećnicu zbog uspjeha na takmičenju. Planiram da nastavim da se bavim muzikom u budućnosti i da upišem srednju muzičku školu i muzičku akademiju“, kazala je Milica.

  Prijemu su prisustvovali i predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje, kao i Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci