More

  Najavljen protest trudnica ispred brčanske Ginekologije

  spot_imgspot_img

  Dr Slavko Nikić, šef brčanske Ginekologije, danas se obratio novinarima povodom najave menadžmenta JZU da će porodilište ponovo biti vraćeno u prostor Pedijatrije zbog novih slučajeva virusa korona.

  “Zbog najave, odnosno naredbe direktora Bolnice, dr Stokića i dr Šibonjića, generalnog direktora JZU da se Porodilište ponovo vrati na prostore Pedijatrije zbog četiri nova slučaja kovida, ginekološki konzilijum je zasjedao i ja kao šef Ginekologije izlazim protiv toga, jer mislimo da nema razloga za to i da postoji najmanje pet boljih rješenja od ovoga”, rekao je Nikić danas novinarima.

  “Mi trenutno imamo dvanaestoro novorođenčadi na odjeljenju i 16 ili 17 žena, gdje nemamo uslove da ih smještamo tamo po hodnicima. Ja to odbijam, kao šef Ginekologije. Rekao sam im, ako želite tako, i evo poručujem Kriznom štabu – poslušaćemo ih, nek oni donesu odluku o ukidanju porodilišta u Brčko distriktu, da onda možemo poslati pacijente u Tuzlu ili Bijeljinu. Ako su spremni, ako je ovaj grad spreman na to, neka to urade, mi ćemo poslušati”, dodao je Nikić.

  Nikić je dodao da ne želi nikakve proteste, da ne želi bude nekih problema sa novorođenčadima.

  Ipak, trudnice su za sutra najavile protest ispred brčanske Ginekologije.

  Nikić je dodao i da je izgleda najlakše rješenje izmjestiti porodilje.

  “Ja sam kivan i bijesan, zaista. Ne mogu da shvatim da neko može tako razmišljati. Ima mogućnosti, neka traže hotel, prostore gdje svaka soba ima VC. Opravdanje je bilo, kažu, zbog sumnje da se ne bi mješali pacijenti pozitivni i negativni zbog VC-a. Evo imate, svaka soba hotelska ima svoj VC. To su stvari koje su i meni nejasne”, kaže Nikić.

  Uslovi na Porodilištu nisu uslovi za porodilje, dodao je Nikić.

  “Nismo mi tu bitni. Uslovi za nas nisu važni, ali naša usluga nije adekvatna. Pacijentkinje su počele da rade carski rez u Beogradu ili Tuzli. Tri moje pacijentkinje nisu htjele u tim uslovima da se porađaju”, rekao je Nikić.

  Na pitanje plaši li se da će posle ovakvih izjava protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, s obzirom da se njegovo mišljenje kosi sa mišljenjem direktora Bolnice, Nikić kaže da straha nema.

  “Ne plašim se toga, iza mene stoji ginekološki konzilijum, a ja sam slobodan da idem na disciplinsku da branim svoje stavove”, zaključuje Nikić.

  Autor: Nula49.com 

  Čitano

  Povezani članci