More

  Najava: Predstavljanje monografije Planinarskog saveza Herceg Bosne

  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE] Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje monografije Planinarskog saveza Herceg Bosne: Kad čovjek postane planina koja će se održati u dvorani HKD Napredak u Brčkom u subotu, 9. 10. 2021. godine, s početkom u 18 sati. Predstavljanje ove monografije dio je manifestacije Frančeskovi dani kojima je posvećen cijeli mjesec listopad. Planinarstvo je jedan od zornijih primjera suživota čovjeka s prirodom, te zbog toga predstavljanje ove monografije pripada upravo ovim danima koji su nazvani po svecu zaštitniku ekologije – svetom Franji Asiškom.

  Planinarski savez Herceg Bosne jedan je od triju saveza koji djeluju u sklopu krovnog saveza, Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, a monografija je izdana povodom 25. godišnjice njegova osnivanja. Iz nje možemo saznati sve o društvima koja sačinjavaju ovaj savez. Među tim društvima čak su dva s područja Brčko distrikta: PD Granaš iz Zovika i PD Njivice iz Bijele, a iz susjednog nam Orašja PD Čičak . U ovoj monografiji također se mogu naći sve planinarske kuće koje posjeduju ova društva, korisne informacije o klubovima za spašavanje koji djeluju u sklopu planinarskih društava. Poseban je dio posvećen povijesti planinara i planinarenja u našoj zemlji čiji počeci sežu u 1892. godinu.

  Monografiju će predstaviti autori, Željka Zlojo-Martinović, članica PD Kuk iz Novog Travnika i predsjednik istog društva Miro Blaž. Okupljenima će se obratiti i profesor Vidan Janjić, član Upravnog odbora Planinarskog saveza Herceg Bosne i predsjednici PD Granaš i PD Njivice Filip Filipović i Mirko Geljić.

  Planinarski savez je dobrovoljna, interesna, nevladina, izvanstranačka organizacija, koja po osnovi dobrovoljnosti okuplja udruženja – planinarska društva, planinarske specijalističke organizacije – stanice Gorske službe spašavanja i klubove na teritoriju Bosne i Hercegovine. Osnovni su ciljevi Saveza stvarati uvijete za razvoj i unapređenje organiziranog rada u svim granama planinarstva: visokogorsko planinarenje, ekspedicionizam, alpinizam, spašavanje u planinama, sportsko penjanje, turno skijanje, planinski biciklizam, planinarska orijentacija, vodička služba, speleologija, planinarska rekreacija i druge grane u planinarstvu.

  Foto/Ustupljeno Otisku
   KD " Napredak" Sarajevo, Podružnica Brčko Distrikt BiH 
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img