More

  Najava: Izložba fotografija “Indija u oku pjesnika”

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  [SAOPŠTENJE]  Pozivamo Vas na izložbu „Indija u oku pjesnika“, koja će se održati u sklopu Frančeskovih dana. Ovo je šesta izložba fotografija Jose Živkovića, pjesnika i slikara privržena putovanjima i novim životnim izazovima. Fotografije su nastale 2008. godine tijekom njegova tromjesečnog boravka u Indiji,

  Izložba je koncipirana tako da obuhvaća raznovrsne motive: portrete, krajobraze, vedute, animalne motive, žanr prizore, ruine i ljude na dnu egzistencije. Može se uočiti raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva, arhitektura, podneblje, pravila u prometu i stil života koji je neuobičajen za svakoga Europljanina. Stoga i ne čudi dokumentaristički odabir kadrova ovog kreativca kojima je sadržaj primarni element.

  Fotografije odišu znatiželjom i brzinom bilježenja budući da im je prvobitna svrha i bila želja za kasnijim lakšim prisjećanjem na mjesta, ljude i događaje proživljene u dalekoj zemlji u kojoj, kako ovaj pjesnik u stihu pjesme U Indiji piše: „Ništa nije kao u mojem kraju, samo nebo jednako sja…

  Bitno je napomenuti da su fotografije često nastajale iz prikrajka u tajnosti, i to običnim džepnim digitalnim fotoaparatom. Joso Živković uzdajući se u vlastitu vještinu nekad beživotan i neugledan kadar pretvara u umjetničko djelo. Posebno su hvale vrijedni portreti Indijaca i Indijki s naglašenom psihološkom karakterizacijom likova i harmoničnim koloritom koji je uočljiv i na ostalim fotografijama. Upravo je boja, u odabranim motivima i prikazima osamljenih ljudskih likova sklopljenih ruku, tračak nade u bolje sutra. Boja tako postaje simbolička vrijednost, ali i prepoznatljivo obilježje ove izložbe.

  Tijekom programa autor će govoriti o putovanju kroz Indiju i recitirat će svoje pjesme nastale na tom putovanju. Autor je u tri mjeseca prešao 12.000 km od juga do sjevera Indije, te svojim foto aparatom zabilježio brojne posebnosti ove zemlje.

  O autoru izložbe

  Joso Živković – Soja, hrvatski pjesnik i slikar iz Bosne i Hercegovine. Joso Živković rođen je 1. travnja 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao u rodnom mjestu i Orašju. Više godina radio u Austriji i Švicarskoj, a u Kostrč se vratio 1990. godine. Godinama je živio u zapadnoeuropskim gradovima i putovao svijetom, što se jasno osjeti u njegovim pjesničkim radovima. Objavljivao je u raznim časopisima u zemlji i inozemstvu. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik. Njegove pjesme se nalaze u mnogim zajedničkim zbirkama. Više puta je nagrađivan, a značajnije nagrade su mu nagrada fra Martin Nedić (HKD Napredak Orašje) za najbolju knjigu i nagrada Movisa u Zürichu za pjesmu Tuga auslendera. Objavio je četiri samostalne zbirke pjesama: Koraci u sjeni (1988.), Čekati dugu (1994.), Gorka čaša (1997.) i Nenaviklost duše (2003.). Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika. Uz pisanje pjesama bavio se i slikarstvom, te je samostalno izlagao u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedničke izložbe imao je u Orašju i Vinkovcima. Zaljubljenik je u fotografiju i član fotokluba Orton, Orašje.

  Ova izložba se održava u sklopu Frančeskovih dana. Otvaranje izložbe je u srijedu, 6. listopada 2021. u 18 sati u  dvorani HKD Napretka u Brčkom. 

  Foto/Ustupljeno Otisku
  HKD Napredak Brčko distrikt BiH
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img