Najava EURO 2022: Benjamin Burić za Otisak; Pružićemo najbolje u ovim teškim uslovima

Uvodnim susretima grupa A, C, E, F, večeras od 18:00 časova počelo je petnaesto rukometno prvenstvo Evrope koje će se od 13. do 30. januara održavati u Mađarskoj i Slovačkoj, a tokom kojeg će svoje nastupe na evropskoj smotri zabilježiti i reprezentacije svih šest zemalja sa područja bivše Jugoslavije. Tittulu brance Španci a mi vam u nastavku predstavljamo reprezentacije zemalja Balkana te njihova očekivanja od turnira čiji će se rasplet odvijati u Budimpešti, Segedinu, Debrecinu, Košicama i Bratislavi.

BOSNA I HERCEGOVINA

Bosna i Hercegovina bilježi svoj drugi nastup na Evropskom prvenstvu. Okosnicu tima činiće rukometaši koji su i prije dvije godine predstavljali Bosnu i Hercegovinu na EURU koji je, tada, po prvi puta bio organizovan u više zemalja. Uz iskusne pojedince Vranješa, Prcea i Malinovića, tu je i igračka legenda bosanskohercegovačkog rukometa, član njemačkog Flensburga, Benjamin Burić koji je u izjavi za Otisak.ba, iskazai svoje mišljenje pred predstojeći šampionat Starog kontinenta.

“Najvažnije je da ostanemo zdravi i da odigramo najbolje što je moguće u ovim izuzetno zahtjevnim uslovima. Znamo da nas očekuje težak posao ali mi ćemo se boriti svaku utakmicu i nastojati ostvariti makar jednu pobjedu ako je to moguće”, izjavio je Burić.

Izabranici Ivice Obrvana nalaze se u veoma snažnoj grupi D, gdje su još smješteni i aktuelni evropski prvaci Španci, te repezentacije Švedske i Republike Češke.

SRBIJA

Selekcija Srbije nakon nekoliko sušnih rukometnih godina, preporođena dolaskom španskog stručnjaka Tonija Girone na kormilo nacionalnog tima, doživjela je svojevrsnu katarzu, odigrala odličan kvalifikacioni ciklus i plasirala se na EURO gdje će igrati u grupi smrti sa velesilama Hrvatskom i Francuskom. Grupu C kompletira reprezentacija Ukrajine. Virus Covid 19 doslovno je pokosio tim Srbije a svakako najveći hendikep pred početak turnira predstavlja izostanak Petra Nenadića. Najbolji evropski rukometaš iz  2019. godine, usljed povrede bedrenog mišića, otpao je sa spiska pred sami put u Mađarsku, dok će njegovu poziciju u timu zauzeti Nemanja Zelenović. Hrvatska i Francuska, slove za favorite kada je riječ o ovoj grupi.

HRVATSKA

Nakon turnira ispod renomea ove rukometne velesile i tek 15. pozicije sa minulog šampionata svijeta, Hrvatska je krenula u reorganizaciju i smjenu uspješne generacije koja je po svemu sudeći, dosegnula svoj limit. Selektor Horvat je promiješao karte, na predstojeći EURO pozvao nekolicinu mladih rukometaša koji tek očekuju svoju punu igračku afirmaciju, što svakako predstavlja veoma hrabar potez. Medalje su uvijek imperativ za Hrvatsku. Čupić i Duvnjak, koji zbog povrede leđa neće nastupati od samog starta, kao najiskusniji, predvodiće popularne “Vatrene” na putu ka ostavrenju navedenog cilja.

CRNA GORA

“Đetići” na petnaesti šampionat Evrope putuju potpuno rasterećeno. Selekcija Crne Gore, kojoj se ne daje mnogo šansi pred početak EURA, putuje na turnir s ciljem da se što bolje predstave javnosti i potpuno sportski nadmeću sa rivalima. Crna Gora se nalazi u “Balkanskoj” grupi, gdje joj društvo, pored aktuelnih prvaka svijeta i uvijek favorizovanih Danaca, društvo prave i selekcije Makedonije, odnosno Slovenije. Sve osim poslednjeg mjesta u grupi, značilo bi i pravu senzaciju crnogorskog nacionalnog tima.

SLOVENIJA

Reprezentacija Slovenije gaji bajkovita sjećanja sa prethodnog šampionata Evrope na kojem su u meču za broznu poraženi od Norveške ali i uprkos tome, ostvarili značajan rezultat. Predvođeni genijalnim Ljubomirom Vranješom, Slovenci igraju odličan rukomet te se s pravom nadaju još jednom podvigu i na predstojećem turniru. Od svih ekipa sa prostora bivše Jugoslavije, Slovenci imaju najkonstantniju ekipu, kostur tima sa igračima koji se nalaze u “primeu” svojih karijera, koji već godinama brane boje najuspješnijih evropskih klubova. Igre u pripremnom periodu samo potvrđuju činjenicu da su Slovenci ozbiljni pretendenti da se umiješaju u borbu za medalje.

SJEVERNA MAKEDONIJA

Selekcija Sjeverne Makedonije pod vođstvom igračke legende Kire Lazarova skup je veoma iskusnih i probranih pojedinaca. Lazarov ćče na predstojećem EURU obavljati i ulogu selektora što je dodatan motiv Makedoncima da pruže što bolje partije. Makedonija je zemlja bogate rukometne tradicije te će sigurno biti veoma neugodan rival za sve protivnike.

Sigurno nas očekuje pregršt zanimljivih susreta, rukometnih uzbuđenja, odnosno lucidnih poteza za pamćenje u kojima ćemo moći uživati putem malim ekrana od 13. do 30. januara. Nakon takmičenja po grupama, slijedi drugi krug takmičenja u kojem će se naći dvije najbolje plasirane reprezentacije iz svojih grupa nakon čega slijede susreti polufinala i finala.

Novinar: Dejan Jovičić
--