More

  Nafta i plin bi mogli biti još skuplji ako Rusija napadne Ukrajinu

  FOTO-ILUSTRACIJA

  Ako Rusija izvrši vojnu ofanzivu na Ukrajinu, izgledno je da će nafta i plin dodatno poskupjeti.

  Prema pisanju CNN-a, cijene nafte su već najviše u posljednjih sedam godina. Iz Bijele kuće su upozorili da bi ih ruska invazija na Ukrajinu mogla učiniti još višim.

  Razlog za to jeste što je Rusija drugi najveći proizvođač nafte na svijetu, nakon Sjedinjenih Američkih Država. S druge strane, Ukrajina je jedna od ključnih država u isporuci ruskog plina prema evropskim državama.

  Vrlo je moguće da bi ruski predsjednik Vladimir Putin na sankcije njegovoj državi zbog napada na susjednu državu reagovao poskupljenjem nafte i plina. Osim toga, poskupljenje bi moglo biti uzrokovano i štetom pričinjenom ratom na infrastrukturi za distribuciju ovih energenata.

  CNN piše da trenutno nije moguće zaključiti koliko će poskupljenje biti i koliko dugo će ono trajati. Tenzije između Rusije i Ukrajine, odnosno Zapada, već su ove sedmice doprinijele poskupljenju nafte.

  Također je već na djelu i poskupljenje ruskog plina, što Evropljani dobro osjete. Problem bi se mogao dodatno produbiti ako Njemačka zaista zaustavi plinovod Sjeverni tok 2, kako je ranije ove sedmice najavio kancelar ove zemlje Olaf Scholz. Ako se zaustavi, snabdijevanje plinom bi bilo dodatno ograničeno.

  Analitičari napominju da se i ovom prilikom pokazuje da su energenti jedno od najznačajnijih vanjskopolitičkih sredstava Rusije, navodi CNN.

  IZVOR: KLIX.BA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI