More

  Nacrt budžeta Federacije BiH prihvaćen u oba doma Parlamenta

  Entitetski premijer Fadil Novalić je naglasio da je budžet za 2018. godinu kvalitetan i realan.

  Delegati Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine prihvatili su na vanrednoj sjednici u četvrtak Nacrt budžeta Federacije za 2018. godinu u iznosu od 2.875.051.837 konvertabilnih maraka (oko 1,45 milijardi eura), koji je na sjednici u srijedu prihvatio i Predstavnički dom Parlamenta.

  U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 127,4 miliona KM (oko 64 miliona eura).

  Federalni premijer Fadil Novalić delegatima je kazao da je Vlada Federacije finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno te je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice, koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM (oko 75 miliona eura).

  Naglasio je da je budžet za narednu godinu kvalitetan i realan.

  Vanjsko zaduživanje 21,5 miliona eura

  “Od iznosa se vrši refinansiranje 120 miliona KM [oko 60 miliona eura] obveznica, koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 miliona KM [oko 30 miliona eura] i emisija trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM [oko 180 miliona eura]. Kod trezorskih zapisa, također, radi se o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu”, naglasio je Novalić.

  Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM (oko 21,5 miliona eura) i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

  “Finansijska stabilnost budžeta je jedan od nultih prioriteta Vlade Federacije, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM [oko 88 miliona eura], te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane, odnosno nisu uopće bile u finansijskim izvještajima”, poručio je Novalić.

  Delegati su prihvatili i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta Federacije za 2018. godinu.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety six − eighty six =