Nacrt budžeta Federacije BiH prihvaćen u oba doma Parlamenta

  Entitetski premijer Fadil Novalić je naglasio da je budžet za 2018. godinu kvalitetan i realan.

  U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 64 miliona eura [Al Jazeera - Arhiva]

  Delegati Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine prihvatili su na vanrednoj sjednici u četvrtak Nacrt budžeta Federacije za 2018. godinu u iznosu od 2.875.051.837 konvertabilnih maraka (oko 1,45 milijardi eura), koji je na sjednici u srijedu prihvatio i Predstavnički dom Parlamenta.

  U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 127,4 miliona KM (oko 64 miliona eura).

  - Reklama -

  Federalni premijer Fadil Novalić delegatima je kazao da je Vlada Federacije finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno te je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice, koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM (oko 75 miliona eura).

  Naglasio je da je budžet za narednu godinu kvalitetan i realan.

  Vanjsko zaduživanje 21,5 miliona eura

  “Od iznosa se vrši refinansiranje 120 miliona KM [oko 60 miliona eura] obveznica, koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 miliona KM [oko 30 miliona eura] i emisija trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM [oko 180 miliona eura]. Kod trezorskih zapisa, također, radi se o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu”, naglasio je Novalić.

  Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM (oko 21,5 miliona eura) i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

  “Finansijska stabilnost budžeta je jedan od nultih prioriteta Vlade Federacije, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM [oko 88 miliona eura], te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane, odnosno nisu uopće bile u finansijskim izvještajima”, poručio je Novalić.

  Delegati su prihvatili i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta Federacije za 2018. godinu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  34 − twenty nine =