More

  Načelnik Vlasenice među optuženima za ratni zločin

  Optužnica protiv četvorice Srba za zločin protiv Bošnjaka na području Vlasenice.

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četvorice Srba za zločin protiv Bošnjaka na području Vlasenice. Optužnica je podignuta potiv Mane Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

  Miroslav Kraljević (SNSD) trenutno obavlja funkciju načelnika opštine Vlasenica.

  Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, tokom 1992. i 1993. godine, izvršili širok i sistematičan napad na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline.

  Đurić, u to vrijeme načelnik Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, Kraljević, kao komandir Specijalnog voda u SJB, te Garić, kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, optuženi su da su počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi. Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva, te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa tog područja.

  Mali broj Bošnjaka se vratio u mjesta predratnog boravišta. U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica. Zarobljenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, neki od zarobljenika su preminuli, a jednom broju zarobljenih se od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

  Optuženi se terete i za mučenja zarobljenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja. Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka, koji se nalaze širom BiH i inozemstvu, a 20 svjedoka iskaz će dati uz neke od mjera zaštite.

  Priloženo je više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × one =