Na pomolu rješenje za obustavu rada brčanskih advokata

  Sastanak je održan u prostorijama Skupštine Brčko Distrikta, dogovoreni su konkretni koraci,  a advokati očekuju da će se ovo pitanje riješiti već na narednoj skupštinskoj sjednici koja je zakazana za polovinu mjeseca septembra.

  Foto: Radiobrcko.ba

  Autor: Suvad Alagić

  Proteklih dana intenzivirani su razgovori predstavnika Protesnog odbora advokata sa sjedištem u Brčko Distriktu BiH sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta BiH, a sve u cilju prekida obustave rada brčanskih advokata.

  Advokat Mirko Simić, član Protesnog odbora advokata sa sjedištem u Brčko Distriktu BiH smatra veoma važnim i bitnim za prestanak obustave rada brčanskih advokata nedavno  intenzivirane razgovore predstavnika Protesnog odbora advokata sa predstavnicima  zakonodavne i izvršne vlasti Brčko Distrikta.

  Sastanak je održan u prostorijama Skupštine Brčko Distrikta, dogovoreni su konkretni koraci,  a advokati očekuju da će se ovo pitanje riješiti već na narednoj skupštinskoj sjednici koja je zakazana za polovinu mjeseca septembra.

  Simić očekuje da će na narednoj sjednici brčanske Skupštine doći do izmjena zakona, a advokati izuzeti iz procesa fiskalizacije u Brčko Distriktu, kao što je to već slučaj sa advokatima u ostatku Bosne i Hercegovine. Na taj način bi došlo do ponovnog aktiviranja brčanskih advokata što bi smanjilo gomilanje većeg broja sudskih predmeta.

  Simić očekuje da bi rok od godinu dana nakon donošenja Skupštinske odluke o izuzeću advokata iz sistema fiskalizacije u Brčko Distriktu bi dovoljan da se ovaj cjelokupan postupak završi.

  Podsjetimo, rad sudova i Tužilaštva u Brčko Distriktu BiH otežan je nakon što su krajem aprila ove godine advokati zaustavili rad i zastupanje u postupcima pred sudovima i organima uprave zbog fiskalizacije.

  Brčanski advokati odluku o obustavljanju rada temelje na odlukama advokatskih komora entiteta i ističu da fiskalizacija ove djelatnosti ne postoji  ni u većini evropskih zemalja u okruženju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty five ÷ = thirteen