Na osnovu čega se zapošljava u brčanskom zdravstvu?

  Foto-ilustracija: Pixabay.com

  Predstavnici brčanskog zdravstva, gostujući u video emisiji uživo “Građani pitaju”, u produkciji Informativnog portala Otisak.ba, odgovorili su i na pitanje građanina “Na osnovu čega se zapošljava u zdravstvu i kada će prestati stranačko zapošljavanje? Zašto neko ko završi vanredno medicinsku školu i ko ima samo šest mjeseci radnog iskustva bude primljen za stalno, a neko ko je redovno završio medicinsku školu i ima dvije godine radnog iskustva ne bude primljen?”.

  “Taj prvi dio pitanja se može postaviti generalno u Brčkom i u Bosni i Hercegovini, a i šire, o stranačkom zapošljavanju, o pritiscima, uticaju politike”, naveo je zamjenik direktora Javne zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko i direktor Bolnice Dušan Stokić.

  On je kazao da je član Odbora za zapošljavanje, zajedno sa direktorom Zdravstvenog centra Nihadom Šibonjićem i drugim njegovim zamjenikom te direktorom Doma zdravlja Borislavom Đulabićem, koji su također bili gosti emisije “Građani pitaju”.

  “Nastojimo da se izdignemo iznad toga, da primijenimo te neke profesionalne kriterije. Naš intervju sadrži stručna pitanja i stoji to da su lica koja su završila redovno srednju medicinsku školu, da su u većini slučajeva sa većim fondom znanja i pokazuju puno bolje odgovore na intervju”, otkrio je Stokić, nastavivši:

  “Ako vjerujete, mi smo u zadnja dva roka gdje smo primali nekih možda 15-16, do 20, više ne znam ni sam, u dva navrata, jednom je bilo to nešto oko 15, drugi put je nešto manje. U prvom roku gdje smo primili tih 13-14 ljudi nije prošao ni jedan kandidat sa prekvalifikacijom, odnosno sa tom privatnom, vanrednom medicinskom školom. Nijedan. Ja mislim u drugom da je prošao jedan i to na određeno vrijeme.”

  Stokić je ispričao da su svima njima jasno rekli: “Molim vas, morate uzeti knjige i dobro naučiti, jer pitanja su ovakva”.

  “Mi kroz ovih 3-4 pitanja otprilike dobijete predstavu sa kojim fondom znanja kandidat raspolaže, da li je on prošao samo tek tako kroz tu školu i dobio diplomu ili je zaista nešto učio. I svima smo rekli dobronamjerno”, naveo je on.

  “Većina ne zaslužuje posao u JZU”

  Istakao je da im je zakon dao mogućnost da dobiju validnu diplomu koju sistem priznaje.

  “Te institucije, srednjoškolska agencija za obrazovanje, ne znam ko sve to, znači oni su prihvatili te diplome i mi ne možemo sad reći: vi ne možete učestvovati, vi ste od starta odbijeni. Ali im savjetujemo ljudski, moraš sjesti, moraš naučiti i kad budeš primljen na određeno, moraš se dokazati u praksi, moraš savladati određene vještine, imati teoretsko znanje, imati vještine”, naveo je Stokić, dodavši:

  “Pokazalo se da imamo par tih sestara i tehničara koji su završili te škole, a koji su se pokazali izvanredni. Evo i sad imamo u ovim situacijama da rade čak kao anestetičari, da rade, da su prošli edukaciju za respiratore. Znači, ne mora da znači da je svako ko je prekvalifikovan, da ga od starta treba, ali velika većina ih zaista ne zaslužuje da dobije posao u JZU.”

  Šibonjić je naglasio da JZU ima Pravilnik o zapošljavanju, u kojem je sve precizirano, počevši od raspisivanja konkursa, njihovog provođenja i završnih radnji.

  Video: Kompletna emisija
  Novinar: Adis Mujdanović
  --