Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Bio je državnik, mislilac, humanista…

  Bio je borac za nezavisnu, cjelovitu, samostalnu i suverenu BiH, borac za slobodu, solidarnost i ravnopravnost svih građana BiH, rekao Zvizdić.

  [Foto: AA]

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

  Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi Stranke demokratske akcije (SDA) i drugi.

  Između ostalih počast Izetbegoviću odali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je naglasio da je prvi predsjednik nezavisne BiH bio jedna od najistaknutijih ličnosti u istoriji zemlje.

  “Bio je državnik, mislilac, humanista. Čovjek koji je svojim životom i svojim djelom na najbolji način pokazao kako se bori za svoju domovinu. Bio je borac za nezavisnu, cjelovitu, samostalnu i suverenu BiH, borac za slobodu, solidarnost i ravnopravnost svih građana BiH. I, zbog toga njegove riječi, njegove misli, njegovo djelo trebaju ostati trajno upamćeni i biti pokazatelj budućim generacijama kako se u stvari bori za slobodu, ne samo svoga naroda, nego svih koji žive u našoj jedinoj domovini BiH, i kako se bori u stvari za principe civilizacije, morala, slobode, ravnopravnosti, jednakosti i ukupnog prosperiteta BiH i svih njenih građana“, naglasio je Zvizdić.

  Dodao je da misli da BiH ide putem kojim je želio da ona ide rahmetli Izetbegović.

  “Alija Izetbegović je posebno insistirao da se trasira put ka Evropskoj uniji u NATO savez. Mi vrlo ozbiljno, odgovorno i posvećeno radimo na takvoj BiH, koja će biti evropska, slobodna, prosperitetna BiH. Posebno je insistirao na očuvanju slobode, ravnopravnosti i tolerancije, da živimo u zemlji slobodnih ljudi, gdje će svako moći propovijedati vjeru onako kako ga je učila njegova majka i gdje će se mržnji i netrpeljivosti suprotstaviti saradnja i tolerancija. Dakle, veliki broj, ili dominantan broj građana BiH, želi takvu BiH, zemlju slobodnih, ravnopravnih, jednakih ljudi, a oni koji se vraćaju u mračne devedesete i još uvijek šire različite hegemonističke ideje, oni će završiti na tamnoj strani istorije“, zaključio je Zvizdić.

  Asim Sarajlić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije ističe da ne prestaju raditi na izgradnji države kakvu je Izetbegović želio i za koju je živio.

  “U najtežim danima agresije i najtežim danima njegovog života, kada je tamnovao, kada je bio zatvorenik, kada je bio u okruženju, kada je bio predsjednik države, koja je bila na koljenima, u krvi, u genocidu u zločinu, on nije gubio nadu, nije gubio vjeru. I sačuvao je multietnički duh ove zemlje. Mislim da je to najveća tekovina i baština koju nosimo od rahmetli Alije Izetbegovića“, kazao je Sarajlić.

  Među brojnim delegacijama, koje su položile cvijeće bila je i turska koju su predvodili Haldun Koc, ambasador u BiH i Zuhtu Arslan, predsjednik Ustavnog suda Republike Turske.

  Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.  Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu. Sahranjen je na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

  Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

  Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

  Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

  Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

  Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

  Povodom 15. godišnjice od njegove smrti danas će u Sarajevu biti održana naučna konferencija “Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“, a u večernjim satima Akademija u Narodnom pozorištu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  38 + = forty four