More

  Na današnji dan osnovana Armija Republike Bosne i Hercegovine

  Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

  Osnovana je na današnji dan 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH.

  Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

  Uređenje Armije RBiH

  Što se tiče strukturnog uređenja Armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

  – 1. korpus: Sarajevo,
  – 2. korpus: Tuzla,
  – 3. korpus: Zenica,
  – 4. korpus: Mostar,
  – 5. korpus: Bihać,
  – 6. korpus: Konjic,
  – 7. korpus: Travnik.

  Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, u stvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

  Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 3 = two