More

  Na današnji dan 1990. godine osnovana SDA

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na današnji dan, 26. maja 1990. godine u svečanoj sali hotela „Holiday Inn“ u Sarajevu, održana je osnivačka Skupština Stranke demokratske akcije (SDA). Osnivačkom Skupštinom je službeno ozvaničen početak djelovanja Stranke demokratske akcije, koja od tog dana, pa sve do danas, uspješno participira u političkim procesima Bosne i Hercegovine.

  Inicijativni odbor za osnivanje SDA bio je sačinjen od 40 intelektualaca, umjetnika i poduzetnika koji su dolazili iz raznih gradova, iz Sarajeva, Mostara, Zagreba, Banje Luke i Ljubljanje, a za prvog predsjednika Stranke demokratske akcije izabran je Alija Izetbegović.

  „Siguran sam da tumačim najdublja osjećanja muslimanskog naroda ako kažem da on neće dozvoliti komadanje Bosne. Sramni sporazum Cvetković – Maček o podjeli ove zemlje je mrtav. Za to je garancija snaga koja se danas rađa u ovoj sali“ kazao je na osnivačkoj Skupštini Alija Izetbegović, a samo obraćanje prvog predsjednika SDA popraćeno je glasnim aplauzom.

  Same aktivnosti oko formiranja stranke počele su još 1989. godine, odnosno tačno godinu dana nakon izlaska Alije Izetbegovića iz zatvora, a osnivanje je zvanično najavljeno na konferenciji za medije 27. marta 1990. godine.

  Programskom deklaracijom SDA je definisana kao „politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-historijskom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“. Kao poseban interes i princip budućeg djelovanja SDA predstavljena je ideja očuvanja Bosne i Hercegovine kao države Muslimana, Srba i Hrvata.

  U periodu koji će uslijediti nakon osnivanja stranke, SDA je odigrala veoma bitnu ulogu za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Bila je ključni nosilac aktivnosti u realizaciji i implementaciji referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u periodu agresije na Republiku BiH, SDA je djelovala i kao organizator Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojske koja je branila narod i domovinu.

  Na prvim višestranačkim izborima koji su održani u novembru 1990. godine, SDA je osvojila 86 od ukupo 240 mandata u Skupštini SRBiH, a od tadašnjih sedam članova Predsjedništva, trojica su bili kandidati Stranke demokratske akcije. Na prvim poslijeratnim izborima koji su održani 1996. godine, SDA je osvojila najveći broj glasova.

  U septembru 1997. godine je održan 2. Kongres Stranke demokratske akcije, na kojem je SDA redefinisana kao „politički savez građana koji prihvataju program i ciljeve Stranke“.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 1 = six