More

  MZ Gluhakovac: Fekalije plutaju potokom kraj naših kuća

  "Po paklenim vrućinama ne možemo otvoriti prozore."

  - Advertisement -

  Preko 300 kuća duž potoka Kukavica koji povezuje nekoliko brčanskih mjesnih zajednica već godinama “vode borbu” sa neprijatnim i neizdrživim mirisima koji dolaze od fekalija i ostalog otpada koji potokom plutaju, javlja portal BDC televizije.

  Problem sa kanalizacijskim odvodom seže još u doba osnivanja Distrikta Brčko. Kako kažu predstavnici MZ Gluhakovac, nemalo puta su tražili sredstva za rješenje ovog problema, no on do danas nije riješen.

  “Što se tiče potoka, on je dužine negdje oko 1500-1600 m. Kritično stanje je na potoku od 500 do 800 metara – to je od “Antunović” pumpe pa do Save, na kojoj treba raditi kanalizaciju i vjerovatno kolektor pored Save da ova voda ne bi bila puštena u Savu. Ja koliko znam iz ranijih priča i sastanaka jeste da je vrijednost potoka Kukavice oko milion maraka. Ja mislim da je do sada uloženo možda 500 hiljada”, rekao je Mujo Puljić, predsjednik Skupštine MZ Gluhakovac.

  Ovaj potok bi trebalo pokriti cijevima i na taj način ga zatvoriti, kako bi građani napokon udahnuli punim plućima, ocjenjuje Puljić.

  “Šta bi ovdje bilo najbolje i najpoželjnije po nama, građanima MZ? – Da stvarno neko sjedne i kaže “dajte ljudi da se napokon potok Kukavica riješi”, kaže Puljić.

  Kukavica povezuje mjesne zajednice Ivici, Meraje, Mujkići i Gluhakovac, a protiče kraj oko 300 kuća. Najkritičniji je dio u Gluhakovcu i Mujkićima, a veoma je ugrožen i dio Meraja. Građani ovih mjesnih zajednica tvrde da su spremni da se bore za svoja prava.

  “Mi moramo nešto preduzimati, ako ništa, izaći na ulice. Građani neka izađu na put. Znamo i mi postaviti barikade, znamo i mi nešto uraditi. Dvadeset godina čekamo”, dodaje Puljić.

  Sagovornik BDC televizije je istakao da cijene stalno rastu i sredstva predviđena za rješavanje ovog problema teško da će biti dovoljna kada do konkretne realizacije dođe. Potrebno je, kaže, oko 800 000 maraka a možda i više da bi mještani “prodisali”. Osim ovog, mještani čekaju realizaciju i drugih projekata vezanih za njihovu mjesnu zajednicu.

  “Ovaj kanal koji je Vlada počela zatrpavati prije par godina i prekinut je rad – to je leglo pacova, komaraca, zmija. Ne znam šta tu sve ne izlazi i ulicom prolazi. To dole smrdi da se ovdje proći ne može u ovim ljetnjim uslovima kada su velike vrućine. Ja ne znam stvarno šta se čeka i šta se radi”, rekao je Meho Bravić, mještanin MZ Gluhakovac.

  Poruka mještana je jednoglasna:

  “Djela, ne riječi! Ovo nije prijatno, a ni bezbijedno za nas naseljene duž zagađene vode.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 1