More

  Muzička škola Brčko obilježava 70 godina od osnivanja

  spot_imgspot_img

  Danas je u prostorijama Osnovne muzičke škole Brčko održan program obilježavanja 70 godina od osnivanja Škole, koja je kroz protekli period, pored odgojno-obrazovnog zadatka imala i ulogu da muzičku kulturu Brčkog podiže na mnogo veći nivo kroz koncerte učenika, profesora, te nastupima na brojnim takmičenjima međunarodnog karaktera.

  Povodom predstojećeg jubileja, 70 godina postojanja i uspješnog rada brčanske Osnovne muzičke škole, koji će biti obilježen u junu, danas je u prostorijama Škole upriličen nastup međunarodno nagrađivanih učenika Škole, a izvedene su kompozicije Baha, Šopena, Derbenka i drugih kompozitora klasične muzike.

  Profesorica i voditeljica Odsjeka solo pjevanja Aleksandra Lizdek kazala je da je u svom proteklom devetogodišnjem radu pripremala i uspješno obrazovala čitav niz talentovanih i muzički odgojenih solo-izvođača klasične muzike iz Brčkog, koji su kasnije pohađali muzičke akademije u drugim sredinama.

  O značaju Muzičke škole Brčko, njenom osnivanju prije 70 godina, čije je sjedište tada bilo u današnjoj IV OŠ Brčko Distrikta (nekadašnja škola Tamara Begović) i aktivnostima koje slijede, stručnom, pedagoškom, ali i kulturnom značaju ove muzičke škole u Brčkom, prigodno obraćanje imao je Jasmin Hasić, direktor.

  Na šest odsjeka Školu trenutno pohađa 200 učenika, koji postižu izvanredne rezultate na intenacionalnim takmičenjima i izvan BiH.

  Događaj su svojim prisustvom uveličali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta.

  Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje istaknuo je da sama činjenica da Brčko 70 godina ima Muzičku školu dovoljno govori o značaju i vrijednosti te institucije za Brčko Distrikt.

  On je najavio i pokretanje muzičkog smjera u novoj školskoj godini u okviru brčanske Gimnazije “Vaso Pelagić”, što je prvi korak u osnivanju srednje muzičke škole u Brčkom.

  U programu su nastupili učenici Škole Ana Rogić, Kenan Čorbadžić, Zorana Vidović, Eleonora Božić, Milica Pelagić, Nejra Fazlović, Maja Jovanović, Asja Mislimović i Kamerni sastav flauta.

  Autor: Radiobrcko.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =

  Čitano

  Povezani članci