More

  Muslimani u nedjelju dočekuju jednu od najvažnijih noći

  Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH, muslimani u BiH i svijetu u nedjelju, 23. aprila, dočekuju Lejletu’l-miradž, jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

  Ovo je noć u kojoj je Muhammed a. s., po muslimanskom vjerovanju, uz Božiju pomoć, uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao. Događaj se zbio nakon teških trenutaka u životu u poslanika Muhammed a. s., te je na ovaj način doživio veliku počast od Boga.

  To se dogodilo 27. noći mjeseca redžeba 621. godine. Božiji Poslanik je te noći najprije nošen od Časnog Hrama u Mekki do džamije El Aksa u Jerusalemu, a potom uzdignut kroz pojedina nebesa do Sidretu-l-muntehaa (Lotosa nad sedmim nebom) ili još bliže Uzvišenom.

  Tu se Poslanik a. s. susreo s ranijim poslanicima, a razgovarao je, prema vjerovanjima, i sa Uzvišenim Bogom. Na Miradžu su objavljena posljednja dva stavka poglavlja El-Bekare, naređeno je pet dnevnih namaza muslimanima, a kao uspomena na razgovor vođen na Miradžu u namazu se uči tzv. ettehijat, na svakom sjedenju prilikom obavljanja namaza.

  Prema islamskim učenjacima, poslanik Muhamed a. s. je na Miradžu vidio velike znakove i velika znamenja poput Dženeta (Raja) i Džehenema (Pakla).

  Noć Lejle-i-Miradž se tradicionalno obilježava u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci u velikoj mjeri slave i obilježavaju ovu posebnu noć u životu muslimana. Još davno je Vrhovni sabor Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji 27. noć redžepa označio kao noć vakifa s namjerom da imami i hatibi te noći propagiraju i afirmiraju instituciju vakufa, jer je ona značajna u islamu.

  SourceAvaz.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 × = seventy