More

  Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

  Muslimani danas obilježavaju jedan od svojih najznačajnijih praznika – Ramazanski bajram.

  Centralna bajramska svečanost na području Brčko distrikta BiH upriličena je u Bijeloj džamiji, gdje je bajram-namaz predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-efendija Gobeljić.

  On je prenio bajramsku hutbu reisa Huseina-ef. Kavazovića, koji je podsjetio da su “naši dobri učitelji složni u tome da je sreća svakog čovjeka na dunjaluku i Ahiretu bogobojaznost”.

  • Znak te bogobojaznosti je u sustezanju od Allahovih zabrana, od činjenja grijeha i prelaženja Allahovih granica… Zamolimo ga da nas zaštiti od bolesti, od briga i nemarnosti prema zajednici, narodu i domovini. Poželimo od njega da svoju milost i blagodat podari svim ljudima, posebno siromašnim i bolesnim – navedeno je, između ostalog, u hutbi.

  Uputio je bajramsku čestitku svim muslimanima u domovini i dijaspori: Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

  Drugi Ramazanski bajram u okolnostima pandemije

  Ramazanski bajram obilježava se nakon mjeseca ramazana kao prilike za duhovnu katarzu čovjeka.

  Tokom ramazana vjernici su bili obavezani na jednomjesečni post – cjelodnevno ustezanje od hrane i pića, od fizičkih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

  Nakon bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu porodice i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze. Običaj je da se djeca daruju novcem. Tokom Bajrama, najčešće ne prvi dan blagdana, pojedini posjećuju mezarja.

  Ovo je drugi Ramazanski bajram koji se obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, što znatno onemogućava posjete porodici i prijateljima.

  Sa željom i nadom da će već sljedeći Ramazanski bajram biti obilježen na način kako je to bilo prije pandemije, redakcija portala Otisak.ba čitateljima islamske vjeroispovijesti čestita Bajram – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

  Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
  Grafička obrada: Aleksandar Pantelić
  Glavni i odgovorni urednik: Adis Mujdanović

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI