More

  Muslimani nekad i sad: Na krilima Islama dat je ogroman doprinos nauci, a danas muslimani raspravljaju o dužini brade i pantalona

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na mail redakcije Otiska naš čitatelj nam je prolisjedio link znanične facebook stranice Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban“, od 18.maja.

  Tekst prenosimo integralno:

  Odnos između jevrejskih i muslimanskih dobitnika Nobelove nagrade od 1901.do 2018. je: 150 prema 3 u korist jevrejskih naučnika, dok je nobelovaca hrišćana oko 427. Šta se desilo sa svijetom koji je na krilima Islama dao ogroman doprinos nauci, na čijim stubovima se izgradila moderna civilizacija?

  – Većina ljudi nije upućena da se prva apoteka otvorila u islamskom svijetu, da je prva biblioteka “Baith ul Hikma” počela da radi u islamskom svijetu, da su prvi teleskop otkrili muslimani, da su algoritam otkrili naučnici iz islamskih zemalja, da su prve teorije o sfernom obliku zemlje proistekle iz islamskih zemalja, da je u 9. vijeku bio prvi pokušaj leta u arapskom svijetu, da su muslimani otkrili vetrenjaču, da je prvi univerzitet otvoren u Maroku od strane jedne princeze Fatime al-Fihri u 9. vijeku, 200 godina prije Boljonjskog Univerziteta, da su muslimani izmislili sat, da su izmislili algebru, globus, ustanovili da je brzina svjetlosti ograničena i brža od zvuka, da su izmislili prvi mehanički sat.

  Da je islamski naučnik Al Džazari otac robotike, prvi mehanički inžinjer, pronalazač ručne pumpe, automatske ručne mašine za pranje veša…

  Da je Ibn Al Haythem ustanovio teoriju vizije, izumio teleskop, izgradio branu na rijeci Nil. Da je Abbas Ibn Firnas izmislio prvi vodeni sat, da je on izumitelj stakla, da je bio prvi čovjek koji je pokušao da poleti koristeći naučne metode, da je Džabir Ibn Hayan bio otac hemije koji je otkrio metode filtracije, destilacije, kristalizacije i sublimacije, naučnik koji je uveo metod odvajanja zlata od srebra, čovjek koji je izumio preko 20 laboratorijskih aparata.

  Da je Al Khwarizmi bio otac Algebre i utemeljitelj Algoritma, da je prvi uveo “0” u matematiku, dao rješenja kvadratnih i linearnih jednačina. Da je Abu Al-Wafa prvi naučnik koji je izmjerio vremensku razliku izmedju dvije  longitude na mapi, da je otkrio nekoliko trigonometrijskih funkcija.

  Da je Muhammed Ibn Zakariya bio prvi ljekar koji je otkrio lijek za male boginje, prvi koristio opijum za anesteziju i prvi koristio sumpornu kiselinu. Da je Abu Rayhan prvi ustanovio prečnik i poluprečnik zemlje, da je napravio mapu svijeta i prvi poznati globus.

  Da je Ibn-Sina dao nemjerljiv doprinos današnjoj medicini u 11. vijeku. Da je Al Razi otac Kliničke medicine i dijagnostike koji je prvi koristio alkohol kao antiseptik. Da je Al Zohrawi otac hirurgije koji je izmislio preko 200 hirurških instrumenata, napisao dijelo “Metode medicine – Al Tasrif” i preveo ga na latinski, da je Khayyam dao nevjerovatan doprinos matematici na polju geometrije.

  Da su muslimani izmislili sapun, šampon, šah, svijeću, kompas, vodenu turbinu. Da 3/4 zvijezda na nebu nose imena koja su zapravo riječi iz arapskog jezika…. , navedeno je na zvaničnoj stranici facebook stranici Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban”.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eleven − = 8