More

  Mujačić: Ulaganjem u znanje možemo uhvatiti korak s razvijenim zemljama

  U Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, koju trenutno pohađa 195 studenata, rade na principu osiguravanja visokog kvaliteta nastavnih sadržaja budućim stručnjacima, a sve uz korištenje najmodernijih tehnologija.

  - Advertisement -

  Na tržištima rada širom svijeta među deficitarnim zanimanjima su kadrovi u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT). Samo Evropska unija potražuje više od milion stručnjaka, a na tržištu rada u Bosni i Hercegovini oni su jedno od najtraženijih zanimanja, ali i među najbolje plaćenima.

  Stoga u Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, koju trenutno pohađa 195 studenata, rade na principu osiguravanja visokog kvaliteta nastavnih sadržaja budućim stručnjacima, a sve uz korištenje najmodernijih tehnologija.

  Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić, nakon završetka ove škole diplomanti mogu odmah preuzeti važne radne zadatke i uključiti se u radne procese, a analize su pokazale da 87 posto diplomanata pronalazi posao u struci unutar tri mjeseca od diplomiranja.

  “Ova škola u svojim programima, načinu organiziranja nastavnog procesa, kao i ICT resursima koje osigurava studentima, jedinstvena je u BiH. Studijski program Inženjerska informatika je jedini studijski program inženjerske informatike u BiH i omogućava besplatno pohađanje Cisco akademije”, dodao je.

  Radi se o mrežnim tehnologijama u okviru samog studija, a koji studente priprema za uspješno polaganje Cisco certifikata, jednog od najcjenjenijih industrijskih certifikata u svijetu.

  Također, studijski program Poslovna informatika je jedini studijski program poslovne informatike u BiH koji studentima nudi dvojnu diplomu po završetku studija – diplomu Visoke škole eMPIRICA i diplomu Visoke škole za poslovne nauke iz Ljubljane. Ovaj studijski program je akreditiran u Sloveniji.

  Ova škola slijedi najbolje svjetske prakse u edukaciji ICT stručnjaka, obogaćena je svjetski poznatim ICT brandovima, te studenti Visoke škole eMPIRICA imaju besplatan pristup do Cisco Networking Academy, Oracle Academy, Microsoft Imagine Premium, Cisco Spark, Office 365.

  U 2017. godini pokrenuta je i prva STEM akademija (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) za djecu i mlade u BiH, usmjerena na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracije, komunikacijskih, prezentacijskih i dizajnerskih vještina.

  STEM akademija ima 50 polaznika uzrasta od šest do 15 godina. Djeca se uče logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, korištenju alata za obradu različitih medija, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad.

  “Naš najnoviji projekt posvećen studentima je osnivanje poslovno inovacijskog centra BICentar eMPIRICA koji za cilj ima kreirati ambijent u kojem ćemo kreativne i inovativne studente i mlade inženjere podržati u razvoju njihovih ideja i projekata, što bi u konačnici rezultiralo formiranjem start-up kompanija”, istaknuo je Mujačić.

  Govoreći o planovima za budućnost, direktor eMPIRICA-e je kazao da se trenutno radi na uvođenju četverogodišnjih studijskih programa, te će studenti od naredne akademske godine moći odabrati trogodišnji ili četverogodišnji studij.

  Radit će se i na inkubaciji startup kompanija za studente kroz kontinuiranu podršku u razvoju ideje do izlaska na tržište. Planirano je i proširenje STEM obrazovnog programa i u druge gradove.

  “Aktivni ćemo i dalje biti u apliciranju na fodove EU, trenutno radimo na aplikaciji za novi Erasmus+ projekat u okviru Key Action 2 i aplikaciji u okviru Key Action 1 koja predviđa mobilnost naših studenata i nastavnika na partnerskoj ustanovi”, naglasio je.

  Podsjetio je da je u toku četvrta industrijska revolucija koja donosi promjene u vještačkoj inteligenciji, robotici, IoT, autoindustriji (autonomna vozila), 3D printanju, kvantnim kompjuterima i nanotehnologiji, a svaka industrijska revolucija mijenja svijet iz korijena.

  Podvukao je da su sirovina, energija i znanje najveći resursi, a samo na znanje može se primijeniti činjenica da što ga više koristite to ga više imate. Jedina je to trajna kategorija i upravo taj resurs treba ulagati.

  Ukoliko se nastavi ulagati u kvalitetno obrazovanje mladih ljudi, posebno u relevantnim tehnologijama danas, podvukao je Mujačić, BiH će biti u mogućnosti uhvatiti korak s razvijenim zemljama.

  S tim ciljem osnovana je i Visoka škola eMPIRICA u augustu 2011. godine u Brčkom, a zbog velikog broja studenata koji je pristizao s područja Tuzlanskog kantona, 2015. godine osnovano je i Odjeljenje u Tuzli koje je krajem ove godine dobilo i novi savremeno opremljen prostor.

  Na školi predaju renomirani profesori i stručnjaci iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije, najbolji studenti se nagrađuju, aktivni su u Erasmus+ programu, studenti se povezuju s najboljim IT kompanijama u okruženju, pružaju mogućnost studiranja na daljinu i to su samo neke stvari koje Visoku školu eMPIRICA razlikuju od sličnih ustanova.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFena

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen + = twenty