Muhamed Mujkić: Vučićeva srpska vojska

  Po konačnoj arbitražnoj Odluci (9.3.1999.) ni RS ni FBiH nemaju nikakva prava na teritoriji Brčko distrikta BiH, koji je pod direktnim suverenitetom države BiH i u kojem „nije dozvoljena nikakva podjela na nacionalnoj osnovi“.

  Vučić (Foto: Arhiv AA)

  Autor: Muhamed Mujkić 

  I u R. Srbiji baš kao u entitetu RS  – sve je srpsko, a sve drugo – narodi, narodnosti, građani su u drugome planu ili ih uopšte nema. Od brojnih primjera, izdvajamo tek nekoliko iz januara 2019. godine.

  Krenimo od izjave, trenutno najmoćnijeg Srbina i Srbijanca, Aleksandra Vučića, predsjednika R. Srbije, koji je u intervjuu BN televizije, između ostalog, izjavio kako R. Srbija „nije zainteresovana za NATO, da hoćemo da imamo svoju vojsku, srpsku vojsku koja će da čuva naše nebo i našu zemlju“ (citirano po, „Oslobođenje“, Sarajevo, 28. januar 2019., str 9).

  Dakle, R. Srbija hoće i već ima jaku „srpsku vojsku“ iz čijeg naziva proizilazi da u njoj nema mjesta za Albance, Bošnjake, Mađare…

  Ako ima, zašto predsjednik Vučić i R. Srbija, nije svoju armiju nazvala, na primjer, vojska R. Srbije!? Komentar je suvišan, ali providan za sve ugrožene nesrpske stanovnike R. Srbije. U odnosu na državu BiH „srpska vojska“  R. Srbije je naoružana približno kao bivša JNA.

  Na istom fonu nalazi se i inicijativa koja je dobronamjera i realna, Bakira Izetbegovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH vezana za promjenu naziva RS, u kojoj se ne predlaže ukidanje tog entiteta, već da se u naziv tog, po nazivu jednonacionalnog entiteta države BiH, ugrade i druga dva naroda – Bošnjaci i Hrvati.

  Dakle, da naziv entiteta RS bude sukladan konstitutivnosti i ravnopravnosti sve tri naroda BiH, te da se ta činjenica ugradi i u naziv tog entiteta.

  Na primjer, da njegov naziv bude: Republika srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda i građana, kao što je definisano i u nazivu entiteta Federacija BiH, kao entiteta sva tri naroda i ostalih građana.

  Donedavni predsjednik entiteta RS i aktuelni predsjedavajući Predsjedništa BiH, Milorad Dodik, je promjenu ili dopunu naziva RS-a, tendenciozno protumačio kao „ukidanje RS-a“ i izjavio da su već od ranije preduzete sve organizacione mjere za „ razgraničenje RS od BiH i osiguranje (uspostavu) granica ovog entiteta“. Nije pomenuo Brčko distrikt BiH, na koji po njemu „RS ima pravo na svoj dio“!?

  Po konačnoj arbitražnoj Odluci (9.3.1999.) ni RS ni FBiH nemaju nikakva prava na teritoriji Brčko distrikta BiH, koji je pod direktnim suverenitetom države BiH i u kojem „nije dozvoljena nikakva podjela na nacionalnoj osnovi“.

  Pozivanje na to da je „Brčko distrikt BiH kondominijum“ je prevaziđeno, jer je on tokom svog 20-godišnjeg razvoja prestao to da bude, pa je i taj pojam samoukinut.

  Brčko distrikt BiH već 20 godina ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, policiju, poresku i upravu prihoda i preko 200 zakona.

  Kao „bibera po pilavu“ u svesrpskoj euforiji odjeknula je izjava Željke Cvijanović, aktuelne predsjednice entiteta RS da narodi u BiH mogu “živjeti jedni pored drugih“, što je u političkoj javnosti i kod građana protumačeno kao život u tri plemena, državicama i diktatorskim nacionalističkim režimima u kojima se ukida 1000-godišnje biće BiH-ne.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four + = fifty three