More

  Muhamed Mujkić uputio otvoreno pismo Inzku i bh. javnosti

  - Advertisement -

  Muhamed Mujkić, za Inicijatorni odbor Helsinškog komiteta za ljudska prava Brčko distrikta BiH, 3. aprila je poslao otvoreno pismo OHR-u BiH u Sarajevu (Valentinu Inzku) i bh. javnosti pod naslovom “Odgovorite narodima i građanima BiH!”.

  Pismo prenosimo u cjelosti:

  “Sigurni smo da Vi i Vaši saradnici sa pojačanom pažnjom pratite političku, ekonomsku, socijalnu, kulturnu situaciju i druge događaje u Bosni i Hercegovini. To isto čine i građani, njihova udruženja i nevladine organizacije i neke političke stranke iz opozicije. Čuli ste i za javna upozorenja uglednih intelektualaca iz Sarajeva i Banje Luke da u ovoj godini u našoj državi može doći do sveopćeg bunta, masovnih protesta, prije svega mladih ljudi, ali i ostalih građana kao reakcije na neodrživu i nepodnošljivu sveopću situaciju u BiH koja traje skoro 22 godine nakon rata, i koja je postala prijetnja uništenju naše države BiH. A to znači nagovještaj novih ratnih sukoba na Balkanu, novih zločina, genocida i pokušaja dovršenja etničkog čišćenja, istrebljenja Bošnjaka, što je unaprijed osuđeno na neuspjeh. Jer, Bošnjake kao narod ni jedna vojna sila ne može uništiti, što se odnosi i na bosanske Srbe i bosanske Hrvate.

  BiH kao država i buduća članica EU i NATO saveza mora opstati u svojim povijesnim granicama, ali se u te procese mora aktivnije uključiti i međunarodna zajednica na čelu sa PIC-om i OHR-om kao najodgovornijim faktorima Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovih aneksa.

  Zato građani BiH predlažu da Vi, gosp. Incko, kao visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, organizujete pred licem bh. i međunarodne javnosti TV DEBATU sa najodgovornijim političkim i parlamentarnim liderima oba entiteta i države BiH samo o ključnim pitanjima naše države na putu njenog članstva u EU i NATO savez. Neka i bh. i entitetski političari, ali i Vi, u ime međunarodne zajednice, u javnom direktnom TV prenosu TV DEBATE, pred građanima iznesu svoje stavove o entitetima i Brčko distriktu BiH i državi BiH na putu u EU i NATO savez, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom. U protivnom građani će biti primorani da navedena pitanja rješavaju masovnim buntom, protestima i drugim metodama sa nesagledivim posljedicama. Na javnu TV DEBATU, pored političara, pozovite bh. intelektualce, npr.: Slavu Kukića (Mostar), Svetlanu Cenić (Banja Luka) i Adila Kulenovića (Sarajevo), kako bi se čula i riječ intelektualaca koji uživaju veliko povjerenje građana širom BiH.

  Možda je 5 minuta do 12.00 sati da se spriječe novi sukobi u BiH i na Balkanu, koji se mogu proširiti na cijelu Evropu. Međunarodna zajednica može to spriječiti ako prestane biti ravnodušna prema istrošenim, kriminalizovanim, najodgovornijim političarima i parlamentarcima u BiH i entitetima, od kojih nekima ne treba dati ni posljednju šansu.

  U BiH najveći broj građana želi da mirno i dostojanstveno živi u svojoj državi uz uvažavanje svih građanskih, nacionalnih, vjerskih i drugih prava koja su im uzeli entitetski i državni političari i parlamentarci uz rijetke i časne izuzetke. Građani žele da svi političari i parlamentarci budu časni ljudi i da, u skladu sa Dejtonskim sporazumom razvijaju i entitete, i Brčko distrikt BiH i državu u cjelini, na njenom ubrzanom putu i uključenju u EU i NATO savez.

  Građani BiH više ne vjeruju stotine puta ponovljenim obećanjima i izjavama političara i mnogobrojnih parlamentaraca, već žele da oni ODMAH pristupe rješavanju problema: deblokada Parlamenta državne vojne imovine, Upitnik za EU dogovorenu koordinaciju entiteta i države, odnose sa MMF-om, primjenu presude Međunarodnog suda u Hagu u predmetu Sejdić-Finci, izbore u Mostaru, izgradnju i infrastrukturnih objekata, strategiju razvoja i zapošljavanja, da prestanu sa nacionalističkim istupima vezano za: 9. januar, 1. mart, 25. novembar, reviziju presude protiv Srbije za genocid, referendume, podjele BiH, itd.

  Na tim osnovama želimo da organizujete TV DEBATU sa bh. i entitetskim političarima i predstavnicima akademske zajednice, sa jasnom porukom da svaki od njih, koji se ne bude pridržavao općeprihvaćenih odredbi Dejtonskog sporazuma, na kojima počiva država BiH, njeni entiteti i Brčko distrikt BiH, treba da napuste funkcije na kojima se nalaze – vlastitom voljom ili prinudom OHR-a temeljem bonskih ovlaštenja.

  Gospodine Incko, pomozite BiH u interesu svih njenih građana, spriječite moguće nasilje i sukobe na Balkanu, koji nikome ne trebaju i koji ništa ne mogu riješiti, što je potvrđeno u ratovima 1991-1995. godine u Hrvatskoj i BiH. I shvatite da samo dio rješenja sveopšte neodržive političke i ekonomske situacije u BiH, zavisi od aktuelnih političara i parlamentaraca, a značajniji dio od međunarodne zajednice i upotrebe njenih ovlaštenja”, navedeno je u pismu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty eight − fifty one =