More

  Muhamed Mujkić: Otvoreno pismo visokom predstavniku za BiH

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Mr. sc. Muhamed Mujkić iz Brčkog danas je uputio otvoreno pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku, koje Otisak.ba prenosi u cijelosti, bez ikakvih ispravki:

  • Mnogopoštovani gosp. Valentin Inzko,

   U vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma (21. 11. 1995. g.), Slobodan Milošević, koji je u Dejtonu zastupao paradržavu RS, uputio je Pismo Vorenu Kristoferu, državnom sekretaru SAD u kojem, između ostalog definiše i pojam „Istražne Komisije“. „Moja Vlada će aktivno podržavati osnivanje i delatnost međunarodne komisije (podv. M.M.) koja će istraživati redovni sukob u bivšoj Jugoslaviji. To obuhvata učešće vlada država koje su učestvovale u sukobu, kao i poznatih međunarodnih eksperata koje će sporazumno imenovati Republike bivše Jugoslavije. Mandat Komisije biće da rukovodi potragom za činjenicama i drugim potrebnim istraživanjem uzroka, trajanja i posledica sukoba, na najširim i najobjektivnijim mogućim osnovama i da na osnovu toga sastavi izveštaj koji će dostaviti svim zainteresovanim zemljama i organizacijama. Moja Vlada će u potpunosti sarađivati sa ovom Komisijom“, piše u tekstu Pisma S. Miloševića, koje je uvršteno u dokument „Dejtonski sporazum“ iz decembra 1995. godine.

  Ovih dana i NSRS i Vlada u svojim zaključcima traže formiranje „međunarodne komisije“ koja će, kao „istražna komisija“, ponovo istražiti ratne zločine počinjene od „Vojske RS i Policije RS“ na području Srebrenice  u julu 1995. i Sarajeva od 1992.-1995. godine.

  Ali, za razliku od S. Miloševića, diktatorski tandem aktuelnih vlasti u bh. entitetu RS, zalaže se da upravo oni, a ne MZ-a, formiraju međunarodnu komisiju za istraživanje ratnih zločina u Srebrenici i Sarajevu, što je u suprotnosti sa odredbama i Dejtonskog sporazuma i ovlaštenog zastupnika paradržave RS u Dejtonu – Slobodana Miloševića, kojeg smo citirali.

  Dok se Milošević borio, i izborio, za opstanak RS kao entiteta, države BiH, njegovi dojučerašnji učenici, pioniri, bore se za rušenje Dejtonskog sporazuma, entiteta RS i stvaranja „Nove velike Srbije“ u čiji bi sastav ušle Srbija, RS i četiri opštine R. Kosova. To je „nemoguća misija“ o kojoj u Dejtonu nije sanjao ni srpski vožd S. Milošević, koji je smatrao da je postignuto rješenje o RS kao entitetu države BiH maksimalno i trajno moguće rješenje za srpski narod u njegovoj vlastitoj državi BiH-ni.

  Kao građanin BiH, molim Vas da kao Visoki predstavnik za BiH, Vi lično, a ne entitet RS, formirate „međunarodnu komisiju“ koja će, ponovo, u skladu sa presudama Haškog tribunala i drugim dokumentima, utvrditi i potvrditi  obim zločina i genocida u Srebrenici, Sarajevu, ali i drugim općinama BiH, vezanih za međupresudu u predmetu S. Milošević i prvostepenim presudama R. Karadžiću i Ratku Mladiću. „Međunarodnu komisiju“ ne može formirati bilo koji entitet, već isključivo ovlašteni organi Međunarodne zajednice – OHR i RIC.

  Primite moje srdačne pozdrave!

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fourteen + = 18