More

  Muhamed Mujkić: Otvoreno pismo Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH

  Mr. sc. Muhamed Mujkić iz Brčkog uputio je otvoreno pismo Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Otisak.ba ovo pismo prenosi u cijelosti, bez ispravki:

  • Vaša izjava u dnevnom listu „Oslobođenje“ (od 8. avgusta 2018., str. 5) u kojoj tvrdite „da je najveća vrijednost Vojske Republike Srpske to što je spriječila progon civila i što je stvorila Srpsku“, pokazuje da ste Vi, bez obzira na Vaše naučno zvanje prof. dr. ostali na nivou srpskih nacionalista iz 1992., od kojih su neki imali isto naučno zvanje.

  Činjenice uvrđene pravosnažnim presudama Haškog tribunala, uključujući i nedavne prvostepene presude protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su bili osnivači VRS, govore da su u nezavisnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj RBiH (6.4.1992.) pod komandom Karadžića (vrhovnog komandanta) i Mladića (komandanta Glavnog štaba VRS), pored ostalog, u okviru sveopšteg udruženog zločinačkog poduhvata izvršeni: progoni, istrebljenja, ubistva, deportacije i druga nehumana djela protiv bošnjačkog, hrvatskog i drugih pripadnika nesrpskog stanovništva, uključujuči i genocid. Dakle, VRS ne samo što nije „spriječila progon“ (nesrpskih) „civila“, već je u tome direktno učestvovala. (Samo iz opštine i grada Brčko nasilno je protjerano preko 20.000 Bošnjaka, Hrvata i Roma, dok je 17. juna 1992. jedino bošnjačko selo na putu Brčko- Bijeljina – Brezovo Polje, sa oko 1.500 domicilnog i oko 2.000 prognanih Brčaka, nasilno, potpuno iseljeno, pod komandom srbijanskog pukovnika JNA, Pavla Milinkovića. Vezano za Vaš stav o „najvećim vrijednostima VRS“ koja je „stvorila Srpsku“, Vi i dalje pokazujete da živite u dalekoj prošlosti i da ne poznajete elementarne činjenice o stvaranju paradržave RS, i poslijeratnim zakonskim odredbama o konstitutivnosti sva tri naroda na području cijele BiH.

  Paradržavna, kasnije genocidna, tvorevina Srpska republika/RS, nije stvorena u režiji VRS (koja je formirana 12. maja 1992.). već po scenariju Slobodana Miloševića i SDS-a BiH, na čelu sa Radovanom Karadžićem, koji su još u oktobru 1991. (24.10.1991.) i plebiscitom (neustavnim) iz novembra 1991. bos. Srba- utvrdili plan o formiranju Srpske republike u BiH i ostanku u bivšoj Jugoslaviji. Ta paradržava RS je formirana i samoproglašena 9. januara 1992. godine.

  Glavni faktor u tim procesima, u vojnom pogledu, bila je bivša JNA, kasnije JA, i nelegalno formirana TO RS-a, a ne VRS, koja je formirana 12.5.1992. i u čiji sastav je ušlo na desetine hiljada (po nekim procjenama 100.000) bivših pripadnika JNA, na čelu sa srbijanskim generalom Ratkom Mladićem i srpska TO.

  Član Predsjedništva BiH, M. Ivanić, bi morao znati da naziv „SRPSKA“, koji on koristi, isključuje iz strukture entiteta RS bošnjački i hrvatski narod i ostale građane.

  Sa stavovima koje ste iznijeli u citiranoj informaciji objavljenoj u „Oslobođenju“, Vi ste još jednom pokazali i dokazali da niste političar koji je sposoban i dorastao da bude član Predsjedništva BiH, kao ni kandidat za ponovljeni mandat na toj najodgovornijoj državnoj funkciji. Naravno, to ne zaslužuje ni Milorad Dodik, već neko treći sa novim idejama o BiH, njenim entitetima i Brčko distriktu BiH.

  Vratite se, Ivaniću, na vakat, svojoj struci, ako je, nakon 20 godina praznog političkog života, niste zaboravili.

  Sa željom da zauvijek odete iz politike, pozdravlja Vas

  Mr. sc. Muhamed Mujkić (tel:061/561-888)

  Brčko, 09. 08. 2018.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × one =

  Čitano

  Povezani članci