Muhamed Mujkić: Otvoreno pismo Miloradu Dodiku, kandidatu za člana Predsjedništva BiH

  Prije svega postavlja se pitanje otkud Dodiku pravo da u ime bosanskih, srbijanskih, kosovskih i crnogorskih Srba (zaboravio je hrvatske Srbe) predlaže, bez njihove saglasnosti, utvrđivanje da Srbi sa područja bivše Jugoslavije „definišu svoj politički i nacionalni cilj“, piše Mujkić.

  [AA - Arhiva]

  Mr. sc. Muhamed Mujkić uputio je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, koje Otisak.ba prenosi u cijelosti:

  U izbornoj kampanji koju vodiš već pola godine za srbijanski Tanjug si 18. augusta 2018. izjavio „da je vrijeme da Srbi definišu svoj politički i nacionalni cilj… (i) da je vrijeme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtjevima, koji bi trebali da budu njihov cilj u ovom vijeku“. Po Vama „na prvom mjestu potrebno (je) razgraničenje zato što svi narodi oko Srba, kojima su Srbi donijeli slobodu kroz historiju, pokušavaju da nacionalnu i državnu gradnju isključivo obavljaju na antisrpskoj politici“. Vaš zaključak je: „Znači RS, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori, pojam je „razgraničenja“ kako ga Vi vidite. („Oslobođenje“, 19.8.2018., str. 7)

  Prije svega postavlja se pitanje otkud Dodiku pravo da u ime bosanskih, srbijanskih, kosovskih i crnogorskih Srba (zaboravio je hrvatske Srbe) predlaže, bez njihove saglasnosti, utvrđivanje da Srbi sa područja bivše Jugoslavije „definišu svoj politički i nacionalni cilj“. I u zaključku predloži: „razgraničenje RS, Srbije, četiri opštine Kosova i nacionalnih (srpskih) interesa u Crnoj Gori“, od ostalih naroda u 7 država bivše SFRJ.

  Dodik na ovaj način, sa navedenim neostvarivim prijedlozima, pokušava da prkosi Njemačkoj, SAD-u i Međunarodnoj zajednici u cjelini, koje su izričito protiv „razgraničenja“ i mijenjanja državnih granica u Evropi i na Balkanu. Bosanski Srbi sa srbijanskim i Srbima iz drugih država i pravoslavcima iz Ruske Federacije, mogu sarađivati u svim oblastima privrednog, kulturnog, itd., života, bez „razgraničenja“, koje bi, ipak, bilo neprijateljskim sadržajima, jače od „bodljikave žice“. Nisam nigdje pročitao, ni čuo, da su Vučić, Tači i Đukanović podržali tvoje „srpske ciljeve“ i „razgraničenja“ Srba sa drugim narodima, kojima Srbi nisu kako Vi tvrdite „donijeli slobodu“, za koju se svaki narod na Balkanu i Jugoslaviji sam, i zajedno sa drugim narodima, izborio. To se pogotovo odnosi na BiH.

  Kao neprijatelj BiH ne zaslužuješ moj pozdrav, a nadam se da nećeš biti izabran ni za člana Predsjedništva BiH.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = forty