Muhamed Mujkić: Ni jedan entitet nema pravo na teritorij Brčko distrikta BiH

  Mr. Muhamed Mujkić iz Brčkog u petak je uputio pismo OHR-u u Sarajevu, n/r supervizoru za Brčko distrikt BiH i zamjeniku visokog predstavnika za BiH Dennisu Hearneu.

  Karta BiH sa dva entiteta i Brčko distriktom BiH [Muhamed Mujkić]

  Mr. Muhamed Mujkić iz Brčkog u petak je uputio pismo OHR-u u Sarajevu, n/r supervizoru za Brčko distrikt BiH i zamjeniku visokog predstavnika za BiH Dennisu Hearneu. Otisak.ba pismo prenosi u cijelosti, bez ispravki:

  • Vaša Ekselencijo,

  Reagovanje

  Ni jedan entitet nema pravo na teritorij Brčko distrikta BiH

  Svako malo u štampi i elektronskim medijima pojavi se karta države BiH u dvije boje sa naznačenim tzv. linijama razdvajanja entiteta: FBiH i RS-a. U tim mapama, mimo odredbi Konačne odluke Arbitražnog tribunala za oblast Brčko (od 5. 3.  1999.), „koja je konačna i obavezujuća“, i uspostave Brčko distrikta BiH (8. 3. 2000. g.), ova specifična lokalna samoupravna zajednica koja je „pod ekskluzivnim suverenitetom BiH“, vještački i protivzakonito se pokušava podijeliti između entiteta RS i FBiH. (Uporedi kartu BiH, objavljenu u „Oslobođenju“, 13. jula 2018., str. 4 u informaciji „Istraživanje agencije Prime communications“).

  Dio ove geografske karte, bez države BiH u cjelini, koji se odnosi na entitet RS gotovo svakodnevno gledamo (na TV1) u TV prilozima vezanim za aktivnosti i izjave Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, koja visi u njegovoj kancelariji, kao strašilo u kojem Brčaci vide svoj grad i okolinu u sastavu ove ratne, genocidne, paradžavne tvorevine, koju kartografski prisvaja entitet RS. Na tom području, za koje Dodik tvrdi da pripada entitetu RS, nalazi se čak 11 džamija obnovljenih i izgrađenih poslije rata i srpske okupacije Brčkog: MZ Gluhakovac, MZ Meraje-Ivici, MZ Kolobara-Hadži Pašina, Bijela i Savska dž., MZ Klanac, MZ Rijeke, MZ Brod, MZ Omerbegovača, sela Brka i Brezovo Polje (dvije dž.).

  Aktuelni predsjednik bh. eniteta RS, Milorad Dodik u više navrata je izjavio da ako „RS bude proglašena nezavisnom državom (!?) ona će tražiti svoj dio Brčko distrikta.“ Takav dio Brčko disrikta BiH koji bi pripao entitetu RS, ne postoji, kao što ne postoji ni dio Distrikta koji „pripada“ entitetu FBiH.

  Po Konačnoj odluci međunarodnog Arbitražnog tribunala za oblast Brčko i Statuta ovog Distrikta, „Brčko distrikt BiH je specifična lokalna samoupravna zajednica pod ekskluzivnim (čitaj:direktnim) suverenitetom države BiH.“ Brčko distrikt BiH ima, kao i entiteti, svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, policiju, poresku i upravu prihoda, itd. U proteklih 18 godina, Brčko distrikt BiH je ostvario sve suštinske i druge odredbe Konačne arbitražne odluke za Brčko i „međuentitetska linija“ (po Henri Klarku, supervizoru za Brčko i zamjeniku visokog predstavnika za BiH iz 2004. godine) „razdvajanja više ne postoji“  na teritoriji Distrikta, (M. Mujkić- P. Vasić, Budućnost je počela, Brčko, 2004., str.18),  kao i pojam „kondominijuma“ (kao privremene uprave, koja u Distriktu nikada nije ni postojala) i Brčko distrikt BiH, moram ponoviti, u punom kapacitetu već 18 godina funkcioniše kao specifična samostalna lokalna samoupravna zajednica, pod suverenitetom države BiH.

  Potrebno je i ovom prilikom citirati odredbu/tačke 11. i 39. Konačne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko, po kojoj se u Brčko distriktu BiH: „Neće dozvoliti nikakva podjela Distrikta na etničkoj osnovi“. Dakle, podjela ove specifične lokalne zajednice, koju čine grad Brčko i 50-tak brčanskih sela na površini od 493 km2 (1% teritorije BiH), podjela koju uporno zagovara predsjednik entiteta RS – bio bi akt rušenja ustavnog poretka BiH. Poretka koji je uspostavljen međunarodnim Dejtonskim mirovnim sporazumom (1995.) i dopunjen Konačnom odlukom međunarodnog Arbitražnog tribunala (1999.), te Amandmanu I Ustava BiH (2009.).

  I objavljena geografska karta BiH sa dva entiteta u kojoj je protivustavno podijeljen i „nestao, prestao da postoji“ (barem virtuelno) Brčko distrikt BiH, predstavlja dio kampanje za podjelu i raspad države BiH. Postoji relevantna , i na dokumentima međunarodne zajednice (EU i SAD) i BiH, geografska karta naše države sa dva entiteta i Brčko distriktom BiH, koju treba objavljivati kada se pojavi Dodikova karta BiH. Nažalost, takvu praksu ne čine bh. mediji, koji bez ikakvog komentara objavljuju protivustavne karte BiH sa imaginarno podijeljenim Brčko distriktom BiH između dva entiteta.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirteen = sixteen