Muhamed Mujkić: Drugo otvoreno pismo Miloradu Dodiku

[Arhiva]

Muhamed Mujkić iz Brčkog uputio je drugo otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS. Otisak.ba pismo prenosi u cijelosti, bez ispravki:

• Na sjednici Narodne skupštine RS od 14. avgusta 2018. godine, Vi ste kao predsjednik bh. entiteta RS, nastavili sa Vašom neprijateljskom retorikom-negiranja države BiH, koju su još u aprilu 1992. godine priznale EU, SAD, a potom još 150 država svijeta. I dalje zagovarate nebulozne ideje o „mirnoj podjeli BiH“ po nacionalnoj osnovi, pri čemu tvrdite da je „RS država“. Nastavljate sa praksom blokade rada državnih organa vlasti, negiranja genocida u Srebrenici , postojanja bosanskog jezika, zagovarate ideju „Nove (velike) Srbije“ na prostorima bivše Jugoslavije. Takođe se protivite procesima uključivanja BiH u EU i NATO savez, i sa takvim ponašanjem ne možete biti član Predsjedništva BiH-ne, koja za Vas nije država, već je, po Vama, „DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA“.

Vaš prijedlog da Narodna skupština RS povuče usvojeni Izvještaj Vlade RS o zločinima u Srebrenici iz 2004. godine i da se formira nova međunarodna Komisija za utvrđivanje stradanja Bošnjaka i Srba u Srebrenici i Sarajevu – prihvaćen je od poslanika i pozicije i opozicije (osim Bošnjaka) u Narodnoj skupštini RS-a. Ako do toga dođe onda novoj Komisiji trebalo bi, naravno, sa državnog i međunarodnog nivoa, staviti u zadatak da istraži i utvrdi zločine genocida nad Bošnjacima 1992. godine u: Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom, sukladno međupresudi Haškog tribunala u predmetu Slobodana Miloševića od 16. juna 2004. godine, te genocidu u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Takođe treba, vezano za žrtve srpske opsade Sarajeva, gdje je ubijeno 11.541 Sarajlija, među kojima i oko 1.000 bosanskih Srba, koje su u velikom procentu ubili srpski vojnici uz upotrebu svih mogućih oružja i oruđa sa brda opkoljenog Sarajeva, utvrditi činjenično stanje po imenu i prezimenu  svake žrtve.

Vi kao predsjednik entiteta RS morate konačno shvatiti da se istina o ratu u RBiH ne može „naručiti“ i platiti prljavim novcem, već ona mora biti utemeljena na činjenicama i relevantnim dokumentima iz domaćih i stranih izvora. Takođe, istorijska nauka je već odavno definisala tzv. „naučnu distancu“ od 50 godina na osnovu čega se može argumentovano pisati o historijskim događajima. Ne poštujući naučne principe u Vašoj režiji je već napisana (nespostojeća) „Istorija republike Srpske“ (2016. godine).

Vaša iluzija da je bh. entitet RS-država ponovljena je i na sjednici Narodne skupštine RS od 14. avgusta 2018. i niko od srpskih poslanika nije reagovao na tu antidejtonsku i protivustavnu-tvrdnju. Reagovali su zajedničkom izjavom OHR, OSCE i Američka ambasada, kasnije i Vlada SAD, s porukom da entitet RS ne može postojati izvan države BiH. To znači da RS nikada ne može postati nezavisna, suverena država i ako to pokuša učiniti na bilo kjoji način, može, po mom mišljenju, „mirnim putem“ izgubiti i status državnog entiteta.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
    Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje