Muhamed Mujkić Dodiku: Vi ste čovjek prošlosti, a ne budućnosti

  Muhamed Mujkić iz Brčkog danas je uputio prvo otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

  Milorad Dodik [Arhiva]

  Muhamed Mujkić iz Brčkog danas je uputio prvo otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Otisak.ba pismo prenosi u cijelosti, bez ispravki:

  • Sa zakašnjenjem od 10 godina, Vi kao predsjednik bh. entiteta RS, predlažete (ne navodite kome) „ da se četiri opštine sa sjevera Kosova i Metohije reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije (i) da se obezbijedi međunarodni standard srpskog naroda“…Takođe napominjete „da istorija nekada napravi neke svoje greške, ali da sve zavisi od ljudi“, kako prenosi dnevni list „Oslobođenje“ od  13. augusta 2018., na strani 3.

  U istom broju „Oslobođenja“ (od 13.08.2018.) na str.9, Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova R. Srbije, podsjeća i srpsko-srbijansku javnost i Dodika „da o tome priča već 10 godina.“ Ni Dačić, ni Dodik ne pojašnjavaju šta bi značila eventualna „reintegracija“ (četiri „srbijanske“ odnosno kosovske opštine) u teritorijalni sastav Srbije, a pogotovo što znači pojam: „da se obezbijedi međunarodni standard srpskog naroda.“ Da li to znači  da i sve srpske opštine iz bh. entiteta RS, Crne Gore, Hrvatske…treba integrisati u sastav Srbije? Da li je to univerzalna poruka da i članice EU-je – Rumunija, Bugarska, Mađarska, Francuska, Španija…treba da uvedu isti princip i stvore etnički čiste nacionalne države: Rumuna, Bugara, Mađara, Francuza, Hrvata, ili se to odnosi samo za Srbe, kao jedini nebeski narod na svijetu.

  Što se tiče istorije, koju Vi uopšte ne konsultujete, „Kosovo je, od 1445. pa do 1912. godine, bilo izvan Srbije, izvan njezine bilo kakve jurisdikcije, osim crkvene, i cijelo povijesno razdoblje Srbi su tamo bili manjinsko, a Albanci većinsko stanovništvo“, zapisano je, između ostalog u knjizi, autora Azema Vlasija i Ekrema Avdića „Stogodišnji put slobode“, objavljene u Sarajevu, 2013., str.7. To su istorijske činjenice, a ne „greške“ koje zavise od Vas-Dodika i ljudi, popravljača  i revizora istorije.

  Takođe valja podsjetiti da je: „Nakon Kosovskoga boja 1389. godine i poraza od Turske, u kolektivnoj svijesti Srba, došao i drugi Kosovski boj, 2012. godine – kao drugi poraz! Zapravo, Srbija nije izgubila Kosovo, već su ga Albanci, kao starosjedioci Balkana, uspjeli nakon stogodišnje borbe odbraniti od Srba, odnosno srpske države“, ističe se u citiranoj knjizi Vlasija i Avdića (str.4).

  Umjesto navodne brige o Kosovu, Dodik bi trebao veću pažnju posvetiti ekonomskom, socijalnom, društvenom i demokratskom razvoju bh. entiteta RS, uz puno poštivanje Dejtonskog sporazuma i države BiH na putu u EU i NATO savez. Ako želi da opstane kao političar, Dodik se mora okrenuti sadašnjosti i budućnosti, a ne prošlosti u kojoj traži utočište svojim propalim idejama o podjeli BiH, ujedinjenju entiteta RS sa Srbijom, stvaranju trećeg entiteta, podjeli Brčko distrikta BiH na srpski, bošnjački i hrvatski dio, uništenju BiH kao neodržive državne zajednice itd.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  4 + four =