More

  Može li se distrikt Brčko u potpunosti izgraditi kao uspješan primjer ostatku BiH? (VIDEO)

  Nakon više od 20 godina svog postojanja, distrikt Brčko napokon je došao u fokus bosanskohercegovačke javnosti. U jeku najveće političke krize od kraja rata, bitan strateški položaj ove posebne administrativne jedinice u Bosni i Hercegovini, koja presijeca bh. entitet Republika Srpska na dva dijela, često se spominje u kontekstu priča o secesionizmu i mogućem ratu. Međutim, Distrikt, koji se naziva američkim projektom, uz vidljiv utjecaj OHR-a pokušava se u potpunosti izgraditi kao uspješan primjer ostatku BiH.

  Nakon proteklih lokalnih izbora, vlast u Brčko distriktu formirana je veoma brzo, rekordno za bh. standarde, tako da je već početkom 2021. godine lokalna Vlada postala operativna. Okosnicu vladajuće većine u ovom gradu čine SDA-SNSD-HDZBiH, uz SBiH, SDPBiH, US, PDP, SDS. U opoziciji su SP, SBB, NiP. Reklo bi se, BiH u malom.

  „Distriktom se kolektivno upravlja”, pojasnio je gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) 07.05.2021.

  „Skupština je ta koja ima nadležnost veću na prostoru Brčkog, i nad samim gradonačelnikom i Vladom”, dodao je predsjednik Skupštine Siniša Milić (SNSD) 07.05.2021.

  Tokom 2021. godine pokrenute su aktivnosti na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, posebno kada je riječ o izgradnji saobraćajne infrastrukture, a zainteresovanost bh. entiteta za saradnju sa Distriktom podigla se, zbog njegovog strateški bitnog geografskog položaja. Shvatili su to i u Federaciji BiH pa su pojačali svoj angažman, a dosadašnji utisak bio je da se iz RS-a godinama više trude oko Distrikta.

  „Ovdje smo danas u Brčkom prije svega da bismo pokazali da će Vlada Federacije BiH imati svoje znatno veće prisustvo na teritoriji Brčko distrikta nego do sada”, izjavio je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić (SDA) 16.11.2021.

  Svi dijelovi BiH sada imaju zajednički interes, saradnja na realizaciji velikih projekata koji bi trebali donijeti ekonomski napredak u narednim godinama. Međutim, pitanje je da li se sve to može izvesti ako se stalno budu širile međunacionalne tenzije. Distrikt, iako primjer postkonfliktnog pomirenja u BiH, nije imun na ovakve pojave, tako da se u posljednje vrijeme često može čuti u kontekstu priča o secesionizmu i mogućem ratu iz oba bh. entiteta. Utječe li to na stabilnost vladajuće većine i je li Distrikt kočnica realizaciji velikih projekata?

  „Brčko distrikt će pokazati svoju odgovornost i blagovremeno odgovoriti svim tim inicijativama, kako ne bi došlo do kočenja projekata”, naglasio je Kadrić.

  „Što se tiče političke situacije, mislim da je ona stabilna i da se u ovih godinu dana pokazalo da je ova koalicija u stanju da funkcioniše”, istakao je Milić.

  A kada se okrenemo životu običnih građana, oni i dalje odlaze, kao i iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, tražeći bolje prilike u razvijenijim zemljama. Mnogi korupciju izdvajaju kao najveći društveni problem, a da je to tako – simbolično pokazuje naziv nedavne policijske akcije „Sistem“, usmjerene na korupciju u zapošljavanju u javnom sektoru. Također, u politici se pojavljuju mlađe generacije koje su opozicija ovom sistemu.

  „Moj cilj i želja je da probudim taj dio ljudi, da probudim njihovu borbu, jer oni su izgubili volju da se bore za ovaj grad”, kazao je nezavisni zastupnik u Skupštini Abdulah Iljazović.

  „Ja ne želim da vjerujem da mi u takvom sistemu živimo”, izjavio je potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović (HDZBiH) 01.11.2021.

  Predstavnici vlasti u Distriktu iz reda sva tri konstitutivna naroda zajednički naglašavaju da je ovo jedina istinski multietnička zajednica u BiH u kojoj su potpuno i u svim segmentima apsolutno ravnopravni Bošnjaci, Hrvati i Srbi, da ovdje žive i rade jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, te pozivaju da se Distrikt ne koristi za bilo kakvo političko sukobljavanje u BiH. Hoće li to biti tako, te da li će se napokon svi u BiH okrenuti politikama za dobrobit svih građana, pokazat će vrijeme koje je pred nama. Jedno je sigurno, to će biti dug proces, sada je jasno i najvećim optimistima.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Snimatelj i montažer: Samir Tukulj

  Čitano

  Povezani članci