More

  Most Brčko-Gunja prioritet u rekonstrukciji mostova između dvije države

  spot_imgspot_img
  Autor: Vlada Brčko distrikta BiH

  Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović rekao je danas u Brčkom da je na sastanku u Hrvatskoj dogovoreno da prioritet u rekonstrukciji mostova između dvije države bude most koji spaja Brčko i Gunju, kao i onaj koji spaja Novi grad i Dvor.

  Mitrović, koji se danas sastao sa brčanskim gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim saradnicima je istakao da postoji interes međunarodne zajdnica da most profunkcioniše za promet robnog saobraćaja.

  „Tema razgovora sa brčanskim gradonačelenikom bila i revitalizacija Luke, te da će ministarstvo u narednom periodu raditi deminiranje obale kako bi se moglo pristupiti i projektu uređenja korita rijeke Save i obezbjeđenje plovnosti“, dodao je Mitrović.

  Mitrović je naveo da će se u narednih desetak dana sastati sa delegacijom Republike Hrvatske i Vlade distrikta kako bi se našlo najbolje rješenje za rekonstrukciju mosta, te da će se uraditi ono što je u interesu Brčko distrikta, BiH, ali uz saglasnost Hrvatske.

  Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da će se nakon tog sastanka znati više detalja i o početku radova na rekonstrukciji mosta, kao i o cijeni koštanja.

  „Ono što je nama interes je da što prije dođemo do rješenja koji će omogućiti odvijanje teretnog saobraćaja, što je svakako od interesa i za Luku Brčko i za cjelokupnu privredu distrikta koja je prepolovljena zbog trenutnih okolnosti. Ohrabreni smo ovakvim pristupom ministra budući da su stavili na raspolaganje i svoje resurse i zahvaljujući, između ostalog i kontaktima koji su vođeni sa Republikom Hrvatskom prilikom posjete člana predsjedništva gospodina Dodika i aktivnostima samog ministarstva ovaj most i njegova rekonstrukcija je ušla i među prioritete za sporazum o rekonstrukciji graničnih prelaza“, rekao je Milić.

  Mitrović i Milić su, nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, sa saradnicima obišli granični most, a potom i brčansku Luku gdje su razgovarali sa direktorom tog javnog preduzeća Marinkom Viljušićem.

  Čitano

  Povezani članci