Molba za finansijsku podršku adaptacije Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC Tuzla

Objekat za adaptaciju u svrhu Odjela dječije i adolescentne psihijatrije

Poštovani,

Obraćamo Vam se da nam pomognete u projektu za Adaptaciju zgrade namijenjene za Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju u Tuzli.

http://www.ukctuzla.ba/ukctuzla/?page_id=5900&lang=bs

Izvještaji iz protokola Odjeljenja dječije psihijatrije Klinike za psihijatriju u Tuzli pokazuje progresivan porast pacijenata koji su zatražili pomoć na našem odjeljenju.

Godina Ukupan broj pregleda djece i adolescenata u dobi od 0 do 19 godina
2005. 277
2010. 382
2015. 640
2016 775
2017. 1015

Imajući to u vidu pokrenuli smo inicijativu kojom bi postojeće Odjeljenje dječije i adolescentne psihijatrije pored postojećeg ambulantnog dijela, dobilo prostor za dnevno bolnički i hospitalni tretman u skladu sa savremenim standardima koji se odnose na cjelovito i sveukupno zbrinjavanje mladih osoba sa psihičkim problemima.

Razumijevajući te potrebe menadžment UKC Tuzla je dodijelio Klinici za psihijatriju Tuzla, zgradu u neposrednoj blizini Klinike za tu namjenu, uz saglasnost Ministarstva zdravstva TK. Dodijeljena zgrada ima površinu oko 400 m2, dvije etaže i prostrano dvorište.

Izvedbeni projekat je uradio arhitektonski biro Ambijenta iz Tuzle i prema njihovoj procjeni realizacija ovog projekta bi koštala oko 300 000 eura.

Investiranje u mentalno zdravlje i kvalitetu života djece – adolescenata spada u najvažnija ulaganja koje bilo koja zajednica može da napravi. Bosna i  Hercegovina kao relativno mlada država u fazi postratnog oporavka i izgradnje demokratskih odnosa treba da obrati posebnu pažnju na brigu cjelokupnog zdravlja djece i mladih.

Na Klinici za psihijatriju u toku je projekat: „Uspostava Odjela dječije i adolescentne psihijatrije na Klinici za psihijatriju u Tuzli sa planiranim projektom radova na adaptaciji i rekonstrukciji objekta“, koji je pokrenut na inicijativu Klinike za psihijatiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a na osnovu preporuka Komisije za praćenje zaštite prava osoba sa duševnim smetnjama F BiH broj 01/01- 37-1978-1/14 od 3.3.2014.god (Stav 2. Preporuka), o čijem napretku u realizaciji je Ministarstvo zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine tražilo izvještaj dopisom broj 01-37-7980/15 od 21.12.2015.god.

Na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla, već radi educirani kadar: dva subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije, defektolog koji je educiran iz ABA metode za rad sa djecom sa poremećajem iz autističnog spektra i smetnjama govorenja, te pedagog – psiholog.

Ovaj projekat predstavlja kapitalnu investiciju koja utiče na poboljšanje društvenog standarda najvulerabilnijeg dijela populacije i višestruko ostvaruje javne interese.

Pravovremenim i ranim tretmanom djece i mladih sa psihičkim smetnjama mogu se izbjeći kasnije pojave težih poremećaja kao što su: bolesti ovisnosti (alkoholizam, narkomanija), maloljetnička delinkvencija, sucid i drugi.

Uspostavljanjem jedne moderne ustanove za ove potrebe u Tuzli, središtu najmnogoljudnijeg Tuzlanskog kantona, ovoj bi se osjetljivoj populaciji pružila mogućnost da potraži i dobije pravovremenu, adekvatnu pomoć i praćenje, a što se do sada neopravdano izbjegavalo iz straha od stigmatizacije i neuslovnog tretmana, čime se produžavala patnja djeteta i disfunkcionalnost porodice.

Kada se uspostavi Odjeljenje dječije i adolescentne psihijatrije na Klinici za psihijatriju u Tuzli, ono će biti na raspolaganju djeci i mladima TK i gravitirajućem stanovništvu iz drugih kantona.

Uključimo se sa svojim donacijama i spasimo našu djecu i mlade, njihove porodice i društvo od teških duševnih bolesti i poremećaja koji se neminovno razvijaju ukoliko ih ne liječimo pravovremeno, adekvatno i potpuno na prostoru na kojem živimo.

Uložimo danas da spasimo našu mladu generciju i da uštedimo za sutra.

Duševno zdravlje naše djece i mladih je od neprocjenjive vrijednosti, mi svojim donacijama možemo ostvariti mnogima za danas nedostižan san: duševno, tjelesno i društveno blgostanje.

Mislimo na svoje unuke i praunuke.

Ali ibn Talib je rekao: „Mislite na odgoj djece 20 godina prije nego što se rode“.

Svoje donacije možete uplatiti na transakcioni račun broj: 1027090000011745

IBAN: BA391027090000011745

FONDACIJA “MENTALNO ZDRAVLJE ZA SVE” TUZLA, , (IB:  4210373030006)

Ul. Rate Dugonjića bb,

75000 Tuzla kod UNIONBANKA

Unaprijed zahvalan

Prof.dr.med.sc. Mevludin Hasanović

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Mentalno zdravlje za sve” Tuzla

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− nine = one