Mogućnosti za ulaganje Turske u Brčko distrikt BiH

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH održali su danas sastanke sa generalnim konzulom Turske u Banjoj Luci – Oğuz Kılıç, saopšteno je iz brčanske Vlade i Skupštine.

Gradonačelnik Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i  glavni koordinator Vlade Željko Antić sastanak su upriličili u zgradi Vijećnice, a bilo je riječi o privrednoj saradnji i mogućnostima za ulaganje Turske u Brčko distrikt BiH.

Konzul Kılıç istakao je da je formiranje Konzulata još uvijek u toku te da je stupio na dužnost u septembru prošle godine, a sve s ciljem, kako je naglasio, dodatnog jačanja odnosa Turske i BiH.

Osim novoformiranog Konzulata u Banjoj Luci, Republika Turska ima otvorenu Ambasadu u Sarajevu i Konzulat u Mostaru.

Konzul je izrazio spremnost za pomoć u ostvarivanju kontakata između turskih investitora i Brčko distrikta BiH s ciljem stvaranja prilika za ulaganja na ovim prostorima kao i novih polja saradnje.

Čelnici izvršne vlasti predstavili su konzulu prednosti Brčko distrikta BiH koje se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, nadležnosti nad zakonodavnom i izvršnom vlasti, stabilnim finansijskim sistemom i nizom zakonskih olakšica koje distrikt Brčko nudi privrednicima, u odnosu na entitete.

Razgovarajući o budućim projektima koji će stvoriti dodatne konkurentske prednosti Brčko distrikta BiH spomenuta je izgradnja autoputa Sarajevo – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd kao i revitalizacija „Luke Brčko“ za šta je Distrikt uložio 10 miliona eura.

S obzirom da je Brčko distrikt BiH grad pobratim s gradom Samsunom u Republici Turskoj već dugi niz godina razgovarano je i na temu intenziviranja saradnje dva grada.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić sastao se u svom kabinetu s generalnim konzulom i tom prilikom ga upoznao s aktuelnom privrednom i epidemiološkom situacijom u Distriktu.

Predsjednik Milić rekao je da je Distrikt lokalna zajednica u BiH u kojoj se najbrže formirala vlast nakon izbora kako bi se što prije otklonile negativne posljedice epidemije virusa “Kovid 19” po privredu i započela realizacija važnih infrastrukturnih projekata.

Mi ćemo s naše strane učiniti sve da unaprijedimo zakonske procedure i stvorimo što bolju klimu za strane investicije.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH

Dodao je da je za oporavak i unapređenje privrede neophodna podrška svih, uključujući i Tursku.

Govoreći o problemima nabavke vakcina protiv “Kovida 19”, Milić je napomenuo da su u BiH pregovori oko nabavke vakcina preko sistema „Kovaks“ prepušteni nižim nivoima vlasti što otežava nabavku, da je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik omogućio da se zdravstvenim radnicima iz Distrikta omogući imunizacija u Srbiji te da će se njih 200 vakcinisati danas i sutra.

Kılıç je rekao da u Distriktu postoji povoljna klima za investiranje s čime će upoznati privrednike iz Turske te da je epidemija glavni razlog što do sada nije ostvarena konkretna saradnja.

--