More

  Mogherini poziva na hitne promjene Izbornog zakona u BiH

  Visoka predstavnica istakla da je na političkim strankama u BiH da riješe reformu izbornog zakonodavstva.

  - Advertisement -

  Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je političke stranke u BiH da bez odgode riješe pitanje reforme izbornog zakonodavstva kako bi se omogućilo održavanje parlamentarnih izbora ove jeseni i njihova provedba u skladu s međunarodnim i evropskim standardima.

  “Visoka predstavnica je također istakla da je na političkim strankama u Bosni i Hercegovini da riješe reformu izbornog zakonodavstva bez daljnjih odgoda kako bi osigurali da se ovogodišnji opći izbori održe i implementiraju skladno međunarodnim i evropskim standardima”, navodi se u saopćenju iz ureda Federice Mogherini, nakon što je u Briselu razgovarala s trojicom članova Predsjedništva BiH.

  Osim s Federicom Mogherini, članovi  predsjedništva BiH razgovarali su nekoliko sati u Briselu s predsjednikom Evropskom pučke stranke Josephom Daulom o promjeni izbornog zakona u BiH, ali po onome što su poručili nakon toga, nema nikakva pomaka.

  Upitnik Evropske komisije

  Hrvatski, bošnjački i srpski članovi predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u utorak navečer imali su radnu večeru s Daulom, u srijedu ujutro svaki od njih pojedinačno je razgovarao s predsjednikom EPP-a i na kraju imali su zajednički ručak. Sva trojica su iz stranaka koje pripadaju Evropskoj pučkoj stranci.

  U saopćenju Federice Mogherini kaže se da su razgovarali o prioritetima koji stoje pred vlastima BiH, a posebno se to odnosi na završetak odgovora na upitnik Evropske komisije te nastavak provedbe reformske agende.

  Komisija je, u sklopu postupka izrade mišljenja o zahtjevu za članstvo u EU-u, uputila Bosni i Hercegovini upitnik još u decembru 2016. godine, ali odgovori na taj upitnik do danas nisu predani Briselu.

  Vlasti BiH obećavale su da će odgovore dostaviti do kraja prve polovine prošle godine. Ispostavilo se, ipak, kako zbog stalnih političkih sukoba i složenog ustroja BiH toj zemlji nije dovoljno ni godinu dana kako bi obavila zadaću za koju je drugim državama regije trebalo od dva do pet mjeseci.

  Zbog takva razvoja događaja BiH je ostala bez izgleda da status kandidata dobije u 2017. ili eventualno 2018. pa se očekuje da bi Evropska komisija “zeleno svjetlo” za kandidatski status Sarajevu mogla odobriti najranije 2019. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + four =